Openbare boekenkast

Op het weblog decor8 zag ik wel een heel bijzondere boekenkast. Niet een kast die bij iemand thuis staat, of in een bibliotheek of boekwinkel. Nee een heuse boekenkast midden op straat.

buecherschrank_bothfeld

Een doodgewone boekenkast met glazen deurtjes die open kunnen. En de boeken die er in staan mag je gewoon meenemen. Je hebt geen bibliotheekpas nodig, zit niet aan een uitleentermijn vast en dus ook geen boetes als je te lang doet over het boek lezen. Het enige dat je wel moet doen is een paar boeken van jezelf (of 1) terugzetten zodat de kast niet binnen no time leeg is.

De boekenkasten staan in Duitsland, in Hannover bijvoorbeeld. En sommigen staan er al jaren.

Zo eenvoudig kan het dus zijn. En als het dan zo eenvoudig is, waarom staat dan niet heel Nederland vol met dit soort boekenkasten?

4 thoughts on “Openbare boekenkast”

  1. Waarschijnlijk omdat de gemiddelde Nederlander denkt “hee, gratis boeken!” en ‘m leegraust, ofdat de kasten in no time allemaal in de fik staan, of omdat iemand bij het ministerie het onverstandig vindt om kennis en cultuur gratis en voor niks te verspreiden…?

  2. Hier in Amersfoort staat er ook ééntje. Bij een bedrijf dat hem ook heeft gefinancierd. Hij staat er al een paar jaar. Van de vier deurtjes zijn er nu twee kapot en kennelijk vindt het bedrijf het niet meer de moeite waard om ze te repareren. Over het algemeen staan er trouwens wel oude boeken in.

  3. je kunt ook naar een obcz (openbare bookcrossing zone) gaan om daar op een bestaand boekenplankje je boeken te ruilen. er zijn er 73 door heel nederland.
    kijk op http://www.bookcrossing.nl voor meer informatie

  4. je kunt ook naar een obcz (openbare bookcrossing zone) gaan om daar op een bestaand boekenplankje je boeken te ruilen. er zijn er 73 door heel nederland.
    kijk op http://www.bookcrossing.nl voor meer informatie

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com