Oude/gelezen boeken in de kast, wat doe je ermee?

Ik denk wel eens, wat als ik alle gelezen boeken in mijn kast die ik toch nooit meer lees eens een plekje in iemand anders boekenkast geef. Wat dan? Dan heb ik extra ruimte voor nieuwe boeken en doe ik een ander misschien een groot plezier.

Au! Boeken wegdoen, dat kan een bibliotheekmens toch niet! Want een biebmens houdt van boeken en of ze nu vergeeld zijn of stinken, niet boeiend zijn of zelfs lelijk, het blijven boeken. En boeken doe je niet weg.

Toch?

Soms bekruipt mij een geheel ander gevoel. Ik doe al mijn boeken weg. JA! Allemaal! Nouja misschien niet allemaal maar wel de meeste. Ik ga ze verkopen, ik geef ze weg, ik doe het gewoon.

Argument 1 (om het dan toch niet te doen)
Verkopen van boeken kan heel gemakkelijk op marktplaats of bij boekwinkeltjes. Maar als iemand mijn boek dan wil hebben moet ik een prijs er voor bepalen en het opsturen. Teveel moeite denk ik dan. Dus dat doe ik niet.

Argument 2 (om het dan toch nog steeds niet te doen)
Ik maak van al mijn boeken doorgeefboeken en geef ze aan vriendinnen mee als zij op visite komen. Kan ik dat maken? Vriendinnen opzadelen met mijn “afval”. Nee dat is niet aardig…. Aan de andere kant als zij het boek na het gelezen hebben dan weggooien dan zie ik dat niet, wil ik het niet weten ook.

Argument 3 (om het misschien dan toch te doen)
Jaren geleden las ik over iets nieuws, bookcrossing. Overgevlogen uit Amerika. Je legt een boek, voorzien van een sticker met code, in het openbaar vervoer, in een restaurant of op een plaats waar je een boek niet zou verwachten en iemand anders neemt dit boek mee naar huis. Leest het en geeft op een website aan waar het boek is geweest en waar het achtergelaten is. Door middel van de code op het boek kun je het boek volgen. Meteen krijg ik visioenen. Wat als een overactieve schoonmaker het boek gewoon weggooit. Dat is dan toch zonde!

Daarom vind ik het heel dapper van de bibliotheek Almelo dat zij hun afgeschreven boeken achter gaan laten op verschillende plaatsen en dus mee gaan doen aan bookcrossing. Groot is mijn verbazing als ik op de website van de Vereniging Openbare Bibliotheken lees dat Almelo niet de eerste Nederlandse bibliotheek is die hier aan mee doet.

Ik lees nog even verder en kom er achter dat er officiele bookcrossingzones bestaan, ook in Rotterdam. In deze stad is een restaurant met de naam Hoofdstuk II dat, hoe kan het ook anders met zo’n naam, vol staat met boeken (ook oude boeken van de Erasmus Universiteits bieb). Ik kom hier regelmatig (want je kan er erg lekker eten) maar heb nog nooit een bookcrossing boek gezien. Volgende keer maar beter opletten dus. Ook kom ik er achter dat er nog een website is om je boek te registreren, zwerfboek.nl.

Ik ben al bijna om. Misschien moet ik het eens met 1 boek proberen. Gewoon ergens achterlaten in Rotterdam, of Delft en kijken wat er gebeurd. Maar misschien blijf ik ook nog wel even al mijn boeken houden. Wat zou jij doen?

12 thoughts on “Oude/gelezen boeken in de kast, wat doe je ermee?”

 1. Loslaten, die boeken! Op naar de dichtsbijzijnde bookcross! Maar, allemaal? Of een selectie? En welke houd je en welke doe je weg. Criteria voor het opruimen van boeken kan ik op mijn werk makkelijk bedenken, maar thuis….
  Goed, wie weet staan mijn boeken over een tijdje bij de bookcross in de Kinderboekhandel De zevensprong in Tilburg.

 2. @ Jantiene,

  Loslaten… ja dat is makkelijker gezegd dan gedaan πŸ™‚ Ik zal mijn selectie eens gaan maken en wat stickers uit gaan draaien… en dan iemand anders met mijn boeken gelukkig maken.

  M.

 3. Ik heb een paar jaar geleden (toen het fenomeen nog nieuw was) diverse boeken ‘uitgezet’ maar daar nooit meer iets over gehoord/gelezen! Ik herken het wel hoor: boeken die je niet meer leest en toch niet echt kunt wegdoen, tenzij er een ‘doel’ mee gemoeid is… Misschien moeten we eens boeken ruilen πŸ™‚

 4. @ Sybilla,

  dat is een goed plan! Boeken ruilen, of weggeefboeken van maken en ze dan naar jou sturen. Dan kun jij ze in het “zuiden” doorgeven aan anderen πŸ™‚

  M.

 5. Sommige boeken komen uit een periode in je leven die eigenlijk toch wel voorbij is heb ik ontdekt. Mijn huis was ook volgelopen met boekenkasten, en daarom heb ik vorig jaar een grote selectie uit mijn eigen boeken op marktplaats gezet en heb er veel mensen een plezier mee gedaan. Sommigen waren al jaren op zoek naar een bepaalde titel. Natuurlijk is dat opsturen een hele gedoe, maar ik heb me er ook kostelijk mee geamuseerd.
  En van de opbrengst ervan heb ik een paar kamers opgeknapt: verven, behangen en verder lekker leeg gelaten. Letterlijk weer ruimte, heerlijk!
  πŸ™‚

 6. @ Danielle,

  ziet er goed uit! Alleen nog geen NL-ders in het bestand en kan mij bijna niet voorstellen dat er Amerikanen zijn die Nederlandse boeken willen hebben maar ik kan het een keer proberen.

  Thanks.
  M.

 7. Hi Lies!
  Long time no hear… Alles goed?
  Lees net je bookcrossing-item: Ken je het boekje: Loslaten kun je leren? πŸ™‚
  Anyhow: In Amersfoort kan je wel een paar van je donaties achterlaten in een project van de Kamers. Onze site is nog under construction, maar geeft wel al een beetje idee wat t moet gaan worden: Als onderdeel van Amersfoort Cultuur dichterbij biedt de Leeskamer de mogelijkheid om in de nieuwe vinex-wijk i.o. boeken achtedr te laten op steeds wisselende locaties.
  Dus als je binnenkort met Gert neerstrijkt in t Amersfoortse, dan hoop ik dat je een stapeltje gelabelde exemplaren voor me hebt! Ik zal zorgen voor t vervolg.

  Tata fvor now.
  Groet,
  Joet

 8. @ Joet,

  hier alles prima, een mail aan jou zit in de pipeline πŸ™‚

  Ik zal mijn boekenkast eens doorspitten en wellicht wat leuks voor de bieb meenemen. Eerst maar even een datum prikken!

  M.

 9. Bookcrossen combineer ik met o.a. Second Life activiteiten in en voor Bibliotheek Rotterdam
  http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2007/12/06/330814.aspx

  Ik werk soms samen met een Witte Piet en Zwarte Sint:
  http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2007/12/05/330446.aspx

  Ik gooi boeken in de brandnetels voor de “cross”:
  http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2007/07/16/257850.aspx

  Nadat ik een complete collectie heb afgeschreven…
  http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2007/07/16/257844.aspx

  En verder gebruik ik afgeschreven boeken soms als:
  – kerstgeschenk voor vrijwilligers;
  – presentje als prijs voor een quiz of wedstrijd;
  – geschenkboeken worden soms verkocht via Boekwinkeltjes;
  – geruild voor andere boeken en games op Marktplaats, Speurders enz.;
  – route voor een speurtocht door de Bieb;
  – bron voor budget voor allerlei activiteiten;

  Oftewel als iemand niet weet wat hij met zijn boeken aanmoet… lever ze maar in.

  Groet
  Rita Niland

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com