Verandert de E-book onze manier van lezen en schrijven

Steven Johnson vindt van wel. Auteur van boeken als The Invention of Air & Everything Bad is Good for You vertelt in de Wall Street Journal waarom hij dat vindt. Nog niet zolang geleden kocht hij een Kindle en ging hij op reis. En terwijl hij in een restaurant een e-book aan het lezen was over technologie bedacht hij zich ineens dat hij een roman wilde lezen. Een paar keer wat toetsen indrukken op de Kindle en voila de roman verscheen.

Een aha moment voor Johnson. Vanaf dat moment wist hij namelijk dat het niet zomaar een kwestie is van het omzetten van inkt naar pixels, maar dat onze hele manier van lezen, schrijven en boeken verkopen door deze nieuwe technologie verandert. Het wordt gemakkelijker om boeken te kopen en tegelijkertijd wordt het makkelijker om te stoppen met lezen, maar ook wordt de wereld van het boek vergroot en wordt lezen meer een sociale bezigheid.

Johnson ziet kansen en mogelijkheden in deze tijd van de digitale boeken revolutie. Hij heeft echter een vraag:

Will we recognize the book itself when that revolution has run its course?

In een wereld waarin iedereen altijd in contact is met elkaar en online aan elkaar gelinkt is vergeten wij wel eens dat boeken de kern zijn van onze informatiewereld. We hebben toegang tot terabytes aan data en toch drijven we steeds verder weg van al die boeken die zijn gedrukt sinds de opkomst van de boekdrukkunst. Kranten, tijdschriften en weblogs, alles is doorzoekbaar met Google. Behalve gedrukte boeken. En daarmee kunnen boeken nooit de strijd aangaan met deze gehyperlinkte rivalen.

Maar wacht…. is er dan toch iets gebeurd waardoor boeken wel kunnen overleven. Johnson vindt van wel, met de opkomst van e-bookreaders en het meer volwassen worden van Google Book Search denkt hij dat 2009 HET jaar is in de evolutie van het boek.

En hij vraagt zich af:

If so, if the future is about to be rewritten, the big question becomes: How?

Denk maar eens na over het volgende:

– digitalisering maakt het zoeken naar boeken eenvoudiger – het geeft je de mogelijkheid om online een schaduwbibliotheek aan te leggen van al die boeken die je altijd al hebt willen hebben of de boeken die je als kind las. En al die boeken worden doorzoekbaar. De impact hiervan is groot!
– de impuls aankopen – met een e-bookreader in je hand ben je eerder geneigd om een boek te kopen. Het is zo eenvoudig, dus waarom dan niet doen. En dus denkt Johnson dat er nog meer boeken verkocht gaan worden, dit allemaal dankzij de nieuwe device en de mogelijkheid om impuls aankopen te doen zonder dat je van de bank af hoeft te komen. En het klopt. Met de komst van de Kindle verkoopt Amazon meer boeken dan ooit. En waarom is niet zo heel moeilijk te begrijpen, de boekwinkel volgt je waar je ook bent.
– lezen wordt anders. Met een e-bookreader in de hand of met een mobiele telefoon waar je e-books op leest is de aandacht snel afgeleid. Je leest iets en denk, wacht dat zoek ik even op, en floep weg ben je uit het boek. Ineens begeef je je naar een artikel of een blog of een tweet. Om later weer terug te keren naar het boek.
– boeken die online te vinden zijn worden op andere manieren gevonden dan boeken die niet online te vinden zijn. En niet te vergeten er wordt online over boeken geschreven.

Think of it as a permanent, global book club. As you read, you will know that at any given moment, a conversation is available about the paragraph or even sentence you are reading. Nobody will read alone anymore. Reading books will go from being a fundamentally private activity — a direct exchange between author and reader — to a community event, with every isolated paragraph the launching pad for a conversation with strangers around the world.

In de wereld die Johnson voor ogen heeft krijgt citeren een hele belangrijke rol omdat het onderdeel wordt van de promotie van het boek. Als veel boekliefhebbers schrijven over een bepaald boek komt dit vanzelf boven in de zoekresultaten van Google terecht, goed voor de verkoop dus. Maar het zorgt er ook voor dat auteur boeken anders gaan schrijven. Zij gaan nadenken over hoe individuele pagina’s en hoofdstukken terug komen in de zoekresultaten en hoe zij lezers aan kunnen trekken. Paragrafen worden voorzien van tags, titels van hoofdstukken worden beoordeeld op hoe goed zij het doen in de zoekresultaten.

Just as Web sites try to adjust their content to move as high as possible on the Google search results, so will authors and publishers try to adjust their books to move up the list.

Maar wat betekent dit nu voor het boek. Misschien wel niets meer dan het strategisch plaatsen van tags of misschien worden boeken wel geschreven met zoekmachines in gedachte. Je weet het niet, Johnson weet het ook niet. Het is een kwestie van tijd voordat duidelijk wordt wat de consequenties zullen zijn. Wel kunnen we al nadenken over het format van boeken. Paginanummers worden op de Kindle niet getoond omdat het aantal pagina’s van een boek afhankelijk is van de lettergrootte die je kiest. Dus hoe zorg je dan dat een commentaar op pagina 32 daar terecht komt, hoe link je de tekst aan het commentaar? Gebruik je de Kindle locatie, de Google Book Search pagina?

This sounds like a question only a librarian would get excited about, but the truth is, until we figure out a standardized way to link to individual pages — so that all the data associated with a specific passage point to the same location — books are going to remain orphans in this new world.

Het digitaliseren van boeken maakt het eenvoudiger om ze aan te schaffen, te lezen en om overgehaald te worden om ze te kopen. Want als ik een boek wil hebben maar het nog niet zeker weet dan is er niets wat een uitgever tegenhoudt om mij een hoofdstuk of een samenvatting van dat boek gratis aan te bieden. Deze samenvattingen worden nu geschreven voor mensen die het boek al hebben gekocht. Als ze worden geschreven voor mensen die het boek nog moeten kopen zal de stijl anders zijn, maar ook de vormgeving. Er zal meer aandacht komen voor dit onderdeel omdat het helpt bij de verkoop van het boek.

Wellicht dat boeken wel net zo worden opgedeeld als muziek op iTunes. Koop een hoofdstuk voor 99 cent. Dit gaat niet voor alle boeken werken dat snapt Johnson ook wel. Maar stel je eens voor, denk er eens over na. Zijn wij hier al klaar voor, zijn de uitgevers hier klaar voor en wat vinden de auteurs, zien zij het zitten?

Johnson sluit af met het volgende:

We all know the story of how the information-wants-to-be-free ethos of the Web threatened the newspapers with extinction. Wouldn’t it be ironic if books turned out to be their savior?

Nu testte ik een aantal maanden geleden een paar verschillende e-bookreaders en ik was niet erg enthousiast. Misschien dat ik er nog eens kritisch naar moet kijken. Het zou al schelen als ik met de e-bookreader eenvoudig Amazon boeken kon kopen. Ik begrijp waar Johnson heen wil met zijn artikel maar ik zie het in Nederland nog niet zo snel gebeuren. De techniek is er alleen wordt het de gebruiker nog net iets te moeilijk gemaakt. 2009 als jaar van het boek. Laten we het hopen!

Met dank aan: Weblogg-ed

5 thoughts on “Verandert de E-book onze manier van lezen en schrijven”

 1. Helder betoog! Het is hier nog wachten op een vergelijkbare killer-gadget als de Kindle, maar als het hek van de dam is, vrees ik het ergste voor boekhandels. Net zoals de videotheken bijna geruisloos uit het straatbeeld zijn verdwenen, zullen ook boekhandels uiteindelijk datzelfde lot beschoren zijn. Want waarom zou ik daar nog fysiek heen willen? En ja, diezelfde vraag kun je ook aan de bibliotheek stellen.

 2. Mooie bijdrage inderdaad. Kwam in de NYT vandaag nog een klein beetje tegengas tegen: over de Kindle en literair snobisme. Ik weet niet hoe groot de impact daarvan is, maar voor sommige mensen zal het zeker een item zijn. Of dat ook nog gebonden is aan leeftijd durf ik dan ook weer niet te zeggen. Ik las laatst ook ergens dat het hebben van boekenkasten ook allang “niet meer kan” in een moderne inrichting. Nou, ik vind grote boekenkasten nog altijd erg mooi…

  http://www.nytimes.com/2009/04/26/fashion/26kindle.html?_r=1&hpw

 3. @ Gerard,

  zeker een vraag die wij als bibliotheken aan onszelf mogen stellen. Maar waar ik de e-bookreader nog te duur vind reageert iemand in het artikel dat

  @ Edwin noemt:

  “It’s really expensive,” she said of the Kindle 2, which Amazon sells for $359. “If you’re going to pay that, you’re giving a statement to the world that you like to read — and you’re probably not using it to read a mass market paperback.”

  En tsja zo had ik het nog niet bekeken.

  M.

 4. Eh, ja, dat is best duur, maar die prijzen zullen vast nog wel gaan zakken. En los daarvan, de generatie babyboomers (die van net na WWII) vormt niet alleen een hele grote lezersgroep, ze zijn over het algemeen ook redelijk welgesteld. Die kunnen zich best de luxe van een ebookreader veroorloven, dus alleen nog even wachten op die ‘killer app’ en dan is het hek van de dam.

 5. Nu is het kopen van recente NL content misschien nog lastig, zeker op de huidige generatie e-book readers, waarover ik ook niet echt enthousiast ben (iLead, Bebbook etc.) Op een iPhone gaat het lezen en kopen van recente content al heel wat gemakkkelijker, zij het dat dit nog Engeltalige content is (bijv. via Fictionwise). Daarom ben ik ook heel benieuwd hoe de acceptatie van e-books in Nederland zich zal ontwikkelen wanneer BOL.com na de zomer Nederlandstalige e-books in het ePub formaat gaat aanbieden.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com