Gekocht – gedownload – gelezen

Iets meer dan een week geleden kocht ik bij Bol.com een Sony ebookreader. Ik twijfelde al een tijdje of ik er wel of niet een wilde want na een test bij de bibliotheek waar ik werk een jaar geleden was ik nog niet overtuigd. Ik mocht toen de Iliad testen en dat was geen succes. Een onhandig apparaat, traag, niet logisch in de bediening en voor wetenschappelijk materiaal geen logische optie.

bolcom

Inmiddels was er wat tijd verstreken en zijn er nieuwe modellen ebookreaders op de markt gekomen. Ook leesde ik online van mensen die ik volg positieve berichten over de nieuwste ebookreaders. En toen de aanbieding van Bol voorbij kwam had ik zoiets van waarom ook niet. Van de boeken die je erbij krijgt stonden er veel al op mijn nog-lezen-lijstje.

Bol hield zich niet aan “voor half 10 besteld de volgende dag in huis” maar dat was niet heel erg. Op vrijdagavond had ik de ebookreader in handen en kon ik aan de slag. Dacht ik. Maar eerst opladen, 45 minuten. En dat duurt best lang als je er op zit te wachten. Ondertussen downloadde ik twee verschillende soorten software, de Adobe Digital Editions (omdat ik die nodig heb om boeken uit de openbare bibliotheek te lenen) en de Sony eBook Library (meegeleverd op de reader).

Ik twijfelde even of de software en de ebookreader wilden werken met windows 7 maar OnTheMike stelde me gerust en hij had gelijk.

ebooktwitter

En toen kwam het, ik moest de boeken die ik had gekocht bij Bol downloaden. Dat was even lastig en wilde niet gelijk lukken. Ik gebruikte Firefox en dat was het probleem. En na een aantal keren proberen toch maar IE opgestart. De ebooks verschenen in mijn eBook Library en ik kon gaan lezen. Maar eerst nog even langs de openbare bibliotheek om een account aan te maken bij NetLibrary. Dat moet bij de bibliotheek omdat NetLibrary kijkt naar IP-adres. Eenmaal een account aangemaakt kun je overal en nergens boeken online lenen.

Nu had ik nog nooit eerder internet gebruikt bij de OB Rotterdam en wist dus niet dat ik helemaal naar boven moest om daar achter een pc te gaan zitten. Daar aangekomen, via een meneer op de eerste verdieping die al meteen liet weten dat het lenen van ebooks problemen geeft, maakte een mevrouw een account voor me aan zodat ik een half uur gratis mocht internetten. Thuisgekomen meteen getest en het werkt allemaal prima. Het eerste boek dat ik op mijn ereader las was de Amberzaal, geleend dus bij de bibliotheek.

Na een week de ereader gebruikt te hebben kan ik nu al zeggen dat hij mij uitermate bevalt. Ik vind het handig dat ik geen dikke boeken hoef mee te slepen in de trein en dat ik kan kiezen wat ik wil lezen omdat er meerdere boeken op de ereader staan. De eerste twee dagen bleef de ereader twee keer hangen maar dat heb ik de laatste dagen niet meer gehad dus zie ik dat als opstartproblemen. Het lenen met NetLibrary werkt ook soepel. Ik ben alleen benieuwd of ik met mijn account ook boeken kan lenen bij de bibliotheek waar ik werk en dat ga ik binnenkort uitproberen.

7 thoughts on “Gekocht – gedownload – gelezen”

  1. Goed om je ervaringen te lezen. Ik ga er binnenkort ook mee aan de slag en zo te lezen komen jouw ervaringen nu al van pas.
    Tanx!

  2. Ow, zou het ook niet werken onder Safari dan want dan hoef ik dus geen ereader te kopen. Op een Mac draait nu eenmaal geen IE.

  3. Ik heb zelf al een tijdje een BeBook Mini als e-reader en dat bevalt me heel goed. Ik kan overal boeken of kranten downloaden(betaald of onbetaald) Het nadeel van de Sony vind ik dat het scherm spiegelt in zon- of daglicht, maar hij ziet er goed uit. De Mini daarentegen past wel in mijn colbertje en is sneller en goedkoper en je bent niet gebonden aan bijvoorbeeld Bol.com. Wel mooi dat OB nu ook meedoen maar ik blijf bij mijn BeBook Mini (kan ik ook mee naar de OB om te downloaden)
    Een ereader is in iedergeval ideaal!

  4. Hallo Moqub,

    Allereerst gefeliciteerd met je aankoop. Slimme actie, die korting van Bol.com: je betaalt slechts €40, – extra om bij Bol.com voor € 120 aan ebooks cadeau te krijgen.
    Wat je ervaringen in Bibliotheek Rotterdam betreft:
    Je kunt ook op de 1e (Jongerenvloer 15 pc’s) t/m de 5e verdieping (2 pc’s p. verd.) internetten, dus hoeft niet naar de 6e, hoewel daar natuurlijk veel meer plaats, rust en ondersteuning beschikbaar is. Met een laptop (of mobiel) kun je door de hele bibliotheek ook gratis op ons draadloos netwerk.
    Er zijn geen klachten gemeld over het downloaden van e-books via de e-portal van NetLibrary(NBD|Biblion), behalve een anonieme klant in een berichtje op e-readers.nl. Desondanks gaan we op zoek naar betere alternatieven voor het aanbieden van e-books. O.a. in overleg met collegabibliotheken via het Digi-café, 8 dec. in DOK Delft.

  5. Oh, ja. Met ons draadllos kun je natuurlijk geen account aanmaken bij de e-portal. Maar ik wilde het voor de volledigheid toch even noemen.

  6. @ Edwin & Essen2punt0,
    graag gedaan!

    @ Danielle,
    ik weet het niet, misschien even vragen op twitter.

    @ Batiaan,
    zeker weten!

    @ Peter,
    Voelde me niet jong genoeg om op de jongerenvloer te vragen of ik daar mocht internetten 🙂 Weet jij misschien of de collectie ebooks steeds uitgebreid wordt, want tot nu toe vind ik het een beetje karig.

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com