7e nationale e-learning congres

Afgelopen week (25 januari) was ik aanwezig op het 7e nationale e-learning congres in de jaarbeurs in Utrecht. Ik had er veel van verwacht, een grote hal, veel stands en nog meer bezoekers. Helaas er was geen grote hal, er waren wel een aantal bezoekers maar niet heel erg veel en het aantal stands, 4 in totaal. Dit is op zich niet erg, als de sprekers veel nieuwe dingen te vertellen hebben. Maar ook dat viel een beetje tegen.

Harm Weistra, de dagvoorzitter, wist het leuk te brengen. Zijn openingstoespraak was gebaseerd op een online enquete die de aanwezigen eerder hadden ingevuld. Dat de studenten tegenwoordig e-learning verwachten is niets nieuws. Vijfennegentig procent van de respondenten meent dat e-learning, voor de generatie die opgroeit met technologie, net zo vanzelfsprekend zal zijn als e-mail, msn en sms. (Bron e-learning.nl). En toch waren de aanwezigen in de zaal er zeker van dat niets beter is dan een inspirerende docent. Een inspirerende docent die ook actief aan e-learning doet zou dan de optimale combinatie zijn, zou je denken. Toch is iets meer dan de helft is van mening dat het binnen hun organisatie nog onvoldoende is gelukt om werkbare e-learningprocessen te implementeren. (Bron e-learning.nl). De uitkomsten van de hele onderzoek zijn overigens hier te vinden.

De uitspraak die mij is bijgebleven was van Annemieke Roobeek. Zij zei dat high tech altijd in combinatie met high touch moet worden aangeboden om een goed werkbare e-learning omgeving te creeren. Dat het informele leren belangrijker wordt dat het formele leren en dat netwerken hier een grote rol bij spelen. ´s Morgens was het plenaire gedeelte en ´s middags waren er workshops. Ook hier niet veel nieuws te horen gekregen en dat is toch wel jammer. Er was zelfs een sessie wat eigenlijk een verkooppraatje van Smartsite was (ik tuinde er in omdat ik de naam van het bedrijf niet herkende). De filmpjes die in de pauzes zijn opgenomen en waar deelnemers konden vertellen wat zij van het symposium vonden komen, als het goed is, binnenkort op www.wathebjijgeleerdvandaag.nl.

Vandaag geen laptops gezien, geen typende mannen en vrouwen die live een weblog bijhielden en geen community die door de aanwezigen in de zaal werd opgebouwd. Wel werd er gebouwd aan een klein netwerk toen wij voor de eerste presentatie verzocht werden degene rechts en links van ons een hand te geven en ons voor te stellen. Meer info: e-learning.nl & wathebjijgeleerdvandaag.nl

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com