Vanavond onder het versieren van de kerstboom keek ik naar een kort fragment van de film Pearl Harbour. Ben Afleck refereerde aan het dyslectisch zijn en ineens moest ik denken. De informatievaardigheden, het e-learning, maar ook het gewone onderwijs, hoeveel rekening houden we eigenlijk met mensen met dyslexie en dan meteen ook maar met mensen met dyscalculie (omdat hier veel over wordt geschreven de laatste tijd)?
Bij het maken van internetpagina’s houden we rekening met de richtlijnen die zijn opgesteld door W3C. Er moeten dan ook naar mijn mening richtlijnen zijn voor mensen met dyslexie (ik kan er naast zitten, zal eens op onderzoek uitgaan). Wat zijn dan de meest voor de hand liggende elementen die je kunt gebruiken om de informatievaardigheden begrijpbaar te maken voor mensen die moeite hebben met lezen? Superkorte teksten, weinig lange zinnen of woorden…. Ik heb werkelijk geen idee, ben teveel bibliotheekmens – hou dus van letters, boeken en informatie. Veel informatie! Ik blijf nog even denken, kom hier vast nog een keer op terug als ik mijn onderzoek naar deze lastige vraag heb gedaan en misschien heb ik dan wat antwoorden. Suggesties zijn uiteraard meer dan welkom!
Pierre said…
Op de Digitale Didactiek-website zijn pasgeleden twee nieuwe IDEE-en toegevoegd: Hoe kan ik in mijn online cursus rekening houden met dyslexie? en Hoe kan ik in mijn online cursus rekening houden met gehoorbeperkingen?. Is wellicht een startpunt.
http://www.digitaledidactie…
Saskia Scheltjens said…
Ik heb vorig jaar nog een korte paper over dyslexie en kunstbibliotheken geschreven voor een bijkomend jaar Informatiewetenschap aan de Universiteit Antwerpen. Ik stuur het je bij deze graag toe via mail. Alhoewel ik zelf niet tevreden was over de kwaliteit zijn er mogelijk wel interessante referenties uit te halen.
http://www.blogger.com/prof…
@ pierre en @ saskia
Bedankt voor de input!! Zal het zeker gaan gebruiken in mijn onderzoekje.
Moqub