Als een docent lesmateriaal maakt tijdens werktijd, is dan hij/zij de eigenaar of de instelling? Naar aanleiding van deze vraag kun je interessante discussies voeren. De docent maakt de content in de tijd van de baas dus is de instelling eigenaar van de content. Maar als de docent iets opschrijft wat uit zijn/haar kennis van zaken is ontstaan, dus eigen ideeen over een onderwerp, dan is het (volgens mij) intellectueel eigendom van de docent. Net als met het schrijven van boeken, de auteur, dus de docent, is degene die het copyright bezit.
Bovenstaande vraag is nog interessanter aangezien er sinds kort een website bestaat waar docenten hun “originele cursusmateriaal” kunnen verkopen. En de vraag die volgt is dan natuurlijk: mag dat?
The site, TeachersPayTeachers.com, aims to be an eBay for educators. For a $29.95 yearly fee, sellers can post their work and set their prices. Buyers rate the products.
In Nederland zal een website als Teachers pay Teachers voor het hoger onderwijs niet snel aanslaan. Een aantal universiteiten en hogescholen zijn namelijk bezig met Lorenet-2 (een vervolg op Lorenet-1). Willem van Valkenburg (TU Delft) schreef laatst over de kick-off van Lorenet-2 die op 28 juni in Utrecht plaatsvond. Het is de bedoeling om het komende jaar 15 onderwijsrepositories met digitale leermiddelen aan elkaar te koppelen, a la Darenet, zodat docenten kunnen zoeken naar onderwijscontent dat vrij gebruikt kan worden. Als deze content vrij te verkrijgen is waarom zou je er als docent dan nog voor betalen? En daarom denk ik dat alleen het “raten” van content een onderdeel zou kunnen zijn dat goed is om over te nemen van Teachers pay Teachers.
Meer info: Teachers pay Teachers
Via: Assorted Stuff & Around the Corner & CNN