Evaluatie van Library of Congress en het gebruik van Flickr

Na 9 maanden gebruik maken van Flickr vond de Library of Congress het tijd worden voor een evaluatie (samenvatting, gehele rapport). De conclusies zijn positief. Er wordt veel naar de foto’s gekeken, ze worden getagged en als favorieten toegevoegd. Maar ook komen de foto’s die op Flickr zijn geplaatst hoger in de zoekresultaten naar boven.

Finally, the images we placed on Flickr have greater weight in search engine results compared to their counterparts on the loc.gov Web site.

En ook wordt de website van de LoC nog beter bezocht dan voorheen. Veel mensen wisten niet dat deze bibliotheek zoveel schatten bezit en door het plaatsen van de foto’s op Flickr worden deze schatten toegankelijker voor een nog groter publiek.

flickrloc

Toen de LoC 9 maanden geleden op zoek ging naar een systeem om foto’s te delen met het grote publiek en zij dit zonder al te veel ICT-middelen wilden doen kwam al snel Flickr in beeld. Enige nadeel van Flickr was dat de cc-licentie niet van toepassing was op de afbeeldingen die de LoC wilde plaatsen. Na overleg met het management van Flickr werd de No known copyright restrictions toegevoegd, speciaal voor foto’s van de LoC. Ook was dit overleg het begin van het Commons-project, een project waar inmiddels meerdere musea (ook Nederlandse) zijn aangehaakt.

Een aantal conclusies:

  • 10.4 million views of the photos on Flickr
  • 79% of the 4,615 photos have been made a “favorite” (i.e., are incorporated into personal Flickr collections)
  • More than 15,000 Flickr members have chosen to make the Library of Congress a “contact,” creating a photostream of Library images on their own accounts
  • 7,166 comments were left on 2,873 photos by 2,562 unique Flickr accounts.
  • 67,176 tags were added by 2,518 unique Flickr accounts
  • 4,548 of the 4,615 photos have at least one community-provided tag
  • Less than 25 instances of user-generated content were removed as inappropriate
  • More than 500 Prints and Photographs Online Catalog (PPOC) records have been enhanced with new information provided by the Flickr Community
  • Average monthly visits to all PPOC (Prints and Photographs Online Catalog) Web pages rose 20% over the five month period of January-May 2008, compared to the same period in 2007.

Wat mij opvalt is het aantal vrienden dat de LoC er bij heeft gekregen dankzij Flickr. Dit zijn mensen die graag op de hoogte blijven van wat de LoC doet. Zij hoeven zich niet aan te melden op de website van de LoC of lidmaatschap te betalen en toch kunnen zij een band met het LoC krijgen. Wat mij ook opvalt is het aantal tags en comments dat niet geschikt bleek te zijn en wat verwijderd moest worden. Ik vind dit niet hoog, gezien het aantal foto’s en aantal comments dat is achtergelaten. Als een comment iets extra’s verteld over een foto en de LoC kan deze informatie verifieren dan wordt deze info opgenomen in de catalogus van de LoC. Hiermee geef je aan gebruikers aan dat het er toe doet dat zij meehelpen.

De LoC is erg tevreden over de hoeveelheid aandacht die zij heeft gekregen en wil graag met dit project doorgaan en geeft hiervoor in het rapport een aantal mogelijkheden. Of zoals zij het zelf zeggen:

The Flickr team recommends that this experiment in Web 2.0 become an ongoing program with expanded involvement in Flickr Commons and other appropriate social networking opportunities for non-photographic collections. The benefits appear to far outweigh the costs and risks.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com