Flickr – The Commons – evaluatie

In juli van dit jaar schreef ik over The Commons, waarbij fotoarchieven van musea openbaar worden gemaakt met behulp van Flickr. Sindsdien haken meer en meer musea aan bij dit project. Maar wat levert het op voor een museum die hieraan meedoet? Wat hebben de andere musea de afgelopen maanden geleerd? Wat doen gebruikers wel of niet met de foto’s?

Het powerhouse museum doet een evaluatie na de eerste drie maanden en dit is wat zij onder andere geleerd hebben:

  • de target van het uploaden van 50 foto’s per week werd na week vijf overboord gegooid. Het bleek namelijk dat de foto’s die het meest bekeken werden en waar het meeste commentaar op kwam niet de foto’s waren waarvan het museum dit verwacht had. Zij gingen op zoek naar vergelijkbare foto’s in de collectie. Helaas waren deze vaak niet gecatalogiseerd of gedigitaliseerd. Omdat het digitaliseren en catalogiseren extra werk opleverde werd de nieuwe target op 25 foto’s per week gezet.
  • in de eerste vier weken werden de foto’s die op de commons-flickr werden geplaatst meer bekeken dan dezelfde foto’s op de eigen website van het museum. De eigen website wordt geïndexeerd door Google, de foto’s zijn te vinden via de catalogus en de foto’s zijn terug te vinden via een landelijke fotozoekmachine. Het is dus niet zo dat de foto’s op die site heel moeilijk terug te vinden zijn.
  • het powerhouse museum heeft ook een eigen flickraccount waar foto’s uit de collectie te vinden zijn. Toch gedragen bezoekers van de commons-flickr zich anders dan bezoekers van de eigen flickrsite, voornamelijk in hoe zij taggen en het commentaar dat zij achterlaten.
  • na een paar weken werd besloten dat iedereen die vrienden wilde worden met het museum werd geaccepteerd. Het museum keek daarna ook naar foto’s van de vrienden en voegde tags en commentaren toe. En ook al is dit een tijdrovend klusje het zorgt wel voor binding.
  • het museum merkt dat als nieuwe musea foto’s plaatsen er over geschreven wordt op blogs en dat de foto’s van hen dan weer even meer worden bekeken.
  • om foto’s te uploaden gebruikt het museum een aangepaste api. Op deze manier kunnen zij vanuit de eigen database op een eenvoudige manier de foto’s bij flickr plaatsen.

Het museum heeft naast het commons-flickr account en eigen flickr account. Maar ook zijn zij creatief in het maken van groepen (pools), zoals de Tyrrell Today Group en de Modern Times (modernism in Australia). Voor de eerste groep worden flickrgebruikers opgeroepen om eigentijdse foto’s te plaatsen van foto’s uit de collectie. Dus een foto uit de collectie van een kerk wordt opniew gemaakt in deze tijd en in de pool geplaatst. Voor de tweede groep worden gebruikers gevraagd om modernisme in Australie in beeld vast te leggen.

Met dank aan: Fresh + New(er)

Nu zijn er natuurlijk ook musea die niet in de Commons meedoen maar die wel een flickr account hebben. Sinds een jaar is ook de Nationale Bibliotheek van Australië met een fotocollectie op flickr te vinden. Zij schreven in juli een evaluatie van het eerste jaar. Opmerkelijk in deze evaluatie vind ik dat gebruikers het toevoegen aan favorieten het meeste doen, daarna commentaar geven en als laatste taggen.

Maar wat moet je nu als bibliotheek (met fotocollectie) of museum. Wel of niet meedoen met flickr, wel of niet meedoen aan de Commons? Duidelijk wordt na het lezen van beide evaluaties, is dat het zinvol is om van te voren een aantal dingen te bedenken. Zoals welke creative commons voeg ik toe of plaats ik de afbeeldingen in het publieke domein, welke foto’s zet ik online en hoeveel tijd heb ik om mij bezig te houden met de commentaren die worden achtergelaten? Als je alleen tijd hebt om content op flickr te zetten en niet om contact te leggen met gebruikers dan kun je het naar mijn idee beter laten. Flickrgebruikers nemen deel aan de community, ook als die community rondom een museum of bibliotheek gevormd wordt. Als je niet in deze community wilt investeren dan is het niet nodig om foto’s bij flickr te plaatsen. Dan kun je misschien beter de afbeeldingen gewoon via de eigen site beschikbaar stellen waarbij het achterlaten van commentaar vaak nog gebeurd via email.

Bridget McKenzie van weblog Cultural Interpretation & Creative Education heeft een worddocument geschreven over musea en flickr. Dus denk je er over na om foto’s bij flickr onder te brengen, dan is dit document zeker een goed startpunt.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com