Of in dit geval doe meer met computerspellen dan alleen spelen. Ik heb het over Machinima, een filmgenre waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een computerspel, zoals bijvoorbeeld Second Life, World of Warcraft of The Sims.
Op de website van Machinima.com zie je veel voorbeelden. Hier vind je ook documentatie zodat je, als je dat wilt, zelf ook Machinima kan maken. Een bibliotheekmedewerker doet dit al, dit is Rita Niland van de openbare bibliotheek Rotterdam. Op haar blog schrijft zij hierover. Volgens mij zijn er geen andere bibliotheken in Nederland die dit voorbeeld hebben gevolgd en dat is jammer. Oke het is niet eenvoudig om een Machinima te maken maar het ziet er wel waanzinnig uit. Het maken kun je koppelen aan verhalen vertellen en op die manier een workshop inrichten. En het is weer eens een andere manier om jouw bibliotheek onder de aandacht van het publiek te brengen.
Een poosje geleden kwam ik bij Random Access Mazar een voorbeeld van Machinima tegen die wel heel bijzonder is. De maker is Lainy Voom oftewel Trace Sanderson. Op YouTube en Vimeo vind je werk van haar terug, maar ook op Flickr.
Postcard (Documenting SL) from Lainy Voom on Vimeo.
Met Postcard laat zij een aantal bijzondere plaatsen in Second Life zien. Maar ook haar andere Machinima’s zijn zeker de moeite waard om naar te kijken. En als ik dit dan zie dan jeuken mijn handen en wil ik het ook wel eens proberen, als ik toch maar tijd over had om te spelen dan zou ik het zeker doen.
Gebruikt beeldmateriaal is van Lainy Voom.
Machinima is prachtig en prima te doen zonder dure tools. Het leuke is dat het met kids vanaf een jaar of 8 al te doen is. Deze zijn apetrots als hun filmpje op YouTube staat of op hun eigen Hyves.
http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2008/02/11/351752.aspx is een verslag dat laat zien hoe zoiets gaat.
Zoals altijd alleen jammer dat er in veel bibliotheken zoveel m.i. onnodige blokkades zijn als je wilt innoveren. Het gebruik van privé-accounts, privé apparatuur in privé-tijd en wat kennis van zaken om wat blokkades ‘te omzeilen’ is bijna een must als je dit soort zaken wilt doen in de ‘gemiddelde bibliotheek’. Dat is best treurig eigenlijk. Maar ja, de resultaten en reacties van klanten maken veel goed en daar gaat het uiteindelijk om!
Groet Rita Niland