De canon van Nederland

Een paar weken geleden schreef ik over een “avondje Frits” waar ik mocht luisteren naar Frits van Oostrom die sprak over de Canon van Nederland. Toen was nog niet bekend welke personen of gebeurtenissen in deze Canon werden opgenomen. Inmiddels staat de Canon online op de website www.entoen.nu. Een aantal van de 50 opgenomen entries zijn voorspelbaar een aantal wat minder. Het meest bijzondere aan deze website vind ik dat de bezoeker actief mee kan doen aan de vulling van de site. Zo is het mogelijk om vertakkingen en verwijzingen toe te voegen maar ook reacties kunnen gegeven worden. En dat wordt ook gedaan, zoals bijvoorbeeld bij Anne Frank, waarbij de redactie sommige commentaren weg haalt en ook de reden geeft waarom.

En zoals altijd worden er vragen gesteld bij de keuze. Ik ben blij dat ik niet in de commissie heb gezeten want zo’n klus als deze kun je nooit goed doen. Er zijn altijd mensen die menen dat als je Karel V opneemt je ook iets moet zeggen over Philips van Bourgondië. En zo kun je natuurlijk nog wel even doorgaan. Ik vind het bijzonder dat er een canon bestaat, als een handreiking voor docenten in het basis- en middelbaar onderwijs. Als ik voor de klas zou staan zou ik hier zeker mijn voordeel mee doen.

5 thoughts on “De canon van Nederland”

  1. Het leukste aan de canon is de aanmoediging om meer met geschiedenis van de eigen omgeving te doen.
    Het saaiste van de canon is, dat ik bij sommige onderwerpen niet zie wat het kan bijdragen aan historisch besef (‘vroeger was het anders’). Zoals de Romeinse limes. Terwijl je verhalen hebt over kelten die in hun blootje vechten en Asterix en Obelix. Of zou ik de enige zijn die dat leuker vindt?

  2. @ Elke,

    ik denk dat je als docent altijd de krenten uit de pap haalt omdat je gewoon niet alles kan vertellen. Maar met betrekking tot Nederlandse geschiedenis mag er best wel wat meer verteld worden dan dat er nu wordt gedaan. Jouw voorbeeld, ik zou zeker voor de Kelten kiezen! Leuk mag het namelijk ook wel eens zijn, ook al hoeft dat niet altijd.

    Ik ben wel heel benieuwd hoeveel docenten naar de canon kijken en dan meer dan 10 onderwerpen/personen niet herkennen…. maar dat onderzoek zal wel niet gedaan worden.

    M.

  3. Ik denk dat geschiedenis niet gebruikt mag worden om een natie te smeden: ‘wij zijn een volk omdat we samen al zoveel beleefd hebben’. Dan doe ik liever bij een voetbalfeestje een oranje muts op.
    Geschiedenis heeft te maken met ‘homo narrans’: je bent mens omdat je de onbegrijpelijke wereld in een glimmend papiertje van verhalen verpakt. We snappen elkaar omdat we elkaars verhalen een beetje weten.
    Waarom ik dat vind? Door dit verhaal:
    “Darmok and Jalad at Tanagra”: http://memory-alpha.org/en/wiki/Darmok_(episode)

  4. Pingback: elke's

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com