Tekenen en kleuren op de iPad

Normaal gesproken maak ik aantekeningen op mijn iPad in Evernote en ik ben echt superfan. Ik heb eigenlijk gelijk een betaald account genomen. Ik bewaar echt alles met Evernote; foto’s, tekst, webclips, pdf’s, etc. Het fijne aan Evernote is dat alle notes gesynchroniseerd worden, dus mijn werkcomputer, de computer thuis, mijn mobiele telefoon en iPad zijn allemaal met elkaar geconnect. Ook kan ik notes naar anderen mailen (per mail of gelijk naar Evernote sturen als je iemands Evernote mailadres weet) of openbaar delen. Ik word dus erg blij van Evernote. Maar soms wil je tekenen, of gewoon een beetje creatief zijn met plaatjes en tekst. Ik heb daar twee apps voor gevonden voor de iPad.

Bamboo Paper

Bamboo Paper is van Wacom, iedereen wel bekend van de tekentablet en pennen. Deze app is gratis te downloaden in de appstore.

Als je op het blauwe vlak klikt opent zich de volgende pagina met uitleg over de app.


Het lijkt allemaal heel duidelijk en toch moest ik in het begin even wennen. Hoe hadden de mensen die dit voorbeeld hadden gemaakt zo netjes en klein geschreven. Na even denken (en het in de groep gegooid te hebben) kwam ik er achter dat het een kwestie is van het papier vergroten (dus met twee vingers zoomen). Dan gaan schrijven en tekenen en dan weer verkleinen. Het werken met een pen is fijn, het werkt voor mij beter dan met mijn vinger. Maar dit zal voor iedereen persoonlijk zijn. Ik heb de app nog niet zo onder de knie dat ik er op vertrouw tijdens vergaderingen, maar door veel te oefenen zal dat wel komen. Sommige dingen werken nu eenmaal beter visueel dus ik ga ervan uit dat ik deze app vaak zal gebruiken.
Je kan extra notitieblokken kopen – dit kost 1,59 euro per 20.
Een notitieblok kun je afdrukken of als pfd aan jezelf mailen. En natuurlijk kun je de notitieblokken een kleurtje geven en kiezen voor lege witte pagina’s, pagina’s met lijntjes of met een rooster.
Een pagina in een blok kun je ook los afdrukken, opslaan naar foto’s of aan jezelf of iemand anders mailen.

Clibe

Met Clibe maakte ik vanmiddag kennis. Deze (tijdelijk gratis te verkrijgen) app heeft iets wat Bamboo paper niet heeft en dat is de mogelijkheid om afbeeldingen in te voegen. Maar laat ik bij het begin beginnen. De startpagina ziet er als volgt uit.

Heel eenvoudig kun je een nieuw journal aanmaken en ervoor kiezen om deze publiek of prive te maken. Het lijkt op een Moleskine en dat zal veel mensen aanspreken.

Aan de linkerkant van de pagina vind je de knoppen, een knop lang ingedrukt houden geeft bijvoorbeeld de weergave van de pen, die je dan dikker of dunner kan zetten. Ook kun je de kleur kiezen (bij Bamboo paper zitten deze knoppen boven in het scherm). Clibe heeft iets meer kleuren (25) om uit te kiezen in vergelijking met Bamboo paper (6). Het aantal soorten pennen is in beide apps gelijk. Wat Bamboo paper niet heeft en Clibe wel is het toevoegen van een tekstvak. Waarbij je dan de kleur van de tekst, de grootte en de uitlijning kunt kiezen. Handig als je niet zo netjes schrijft met je vinger of een pen. Ook extra is het toevoegen van afbeeldingen (vanuit de bibliotheek, de camera of van Facebook).
Voor het papier (vreemd woord in deze context) kun je kiezen voor gekleurd of met een textuur.
Jouw notitieblok kun je prive houden, openbaar maken of geselecteerde mensen een invite sturen (knop huisje in wolken – tweede van boven). Als je een invite stuurt krijgen diegenen een email. Als je accepteert kun je het notitieblok alleen zien als je inlogt (en dus een account aanmaakt als je dat nog niet hebt).
Onder instellingen (derde knop van boven) kun je naam van het notitieblok aanpassen, een beschrijving erbij plaatsen of het blok verwijderen.
Grappig is dat als je het notitieblok opent het elastiekje er af gaat in een animatie.

Welke van de twee apps ik het meeste zal gebruiken zal de komende tijd uitwijzen. Een groot voordeel van Clibe is de toevoeging van foto’s en tekstvakken. Een nadeel is dat ik er niet meteen achter kwam hoe ik op de volgende pagina kom (opnieuw opstarten en op de tekst onderaan cover gedrukt – je krijgt dan de volgende pagina’s te zien), mijn toetsenbord niet weg wil gaan (ook hier helpt opnieuw opstarten), je de pagina niet kan zoomen en dat de app regelmatig crashed.  Bamboo paper is gewoon een cleane en duidelijke app. Tot zover maken ze evenveel kans om te blijven.

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com