Anonimiteit over 10 jaar

Even een gedachte waar ik met collega JD over aan het “bomen” was. Het begon met het verschijnen van een foto van mij op Flickr, de foto is vorige week genomen bij SURF toen ik de andere Eduguides ontmoette. Maar eigenlijk begon het al eerder. Vorig jaar was ik redelijk anoniem, ik was gewoon Moqub. Een aantal bloggers wist wie ik in werkelijkheid was en waar ik werkzaam ben. Tot het artikel in IP waar ik (uiteraard na lang denken) mijn anonimiteit opgaf. Maar voor velen ben ik nog steeds Moqub (zoals WoW!ter laatst zei: “Jij bent gewoon Moqub”) Sybilla vertelde mij woensdag nog dat zij het soms lastig vindt. Als ik een comment achterlaat schrijf ik er altijd Moqub onder en zij vroeg zich af of zij dan mijn echte naam mocht gebruiken in het antwoord. Uiteraard mag dat, ik kan het niet verbieden. Maar mijn nick is ook een naam die vrienden in het dagelijks leven gebruiken dus ik luister OOK naar die naam. Als ik nu in Google zoek op mijn “echte” naam komt www.moqub.com te voorschijn als eerste hit.

Terug naar collega JD en onze “boom”. Al het online schrijven op blogs, comments achterlaten, wikis vullen, myspace pagina’s aanmaken en ga zo maar door, maar ook het verschijnen van foto’s en tags…. wat gebeurt er als wij over 10 jaar ineens deze vorm van openheid niet meer zo leuk vinden? Wat als je over 10 jaar zoekt op je eigen naam en veel hits krijgt van dingen die je eigenlijk wilt vergeten (posts die je in jongere jaren hebt gemaakt toen je nog heel anders over de dingen dacht)? Wat als je over 10 jaar je anonimiteit weer terug wilt?

Een van de dingen die ik in dit kader graag wil onderzoeken (en waar ik ter voorbereiding van de Eduguide meeting over heb gedacht) is wat voor effect het gebruik van social software heeft op het leven van studenten als zij na de studie gaan solliciteren. Veel bedrijven Googlen even op de naam van sollicitanten. Neemt een bedrijf je nog wel aan als zij allemaal hits krijgen van comments die je hebt achtergelaten in een melige bui of als zij een Myspace pagina zien met wel 200 “vrienden”? Of “foute” foto’s op Flickr tegenkomen van studentenfeesten waar duidelijk wordt dat de drank rijkelijk heeft gevloeid?

Zijn er opleidingen in Nederland die hierover nadenken voordat zij studenten vragen mee te doen in een social software project? Of komen wij er ineens over 10 jaar achter dat wij nu beter na hadden moeten denken maar dat het dan al te laat is om de geschiedenis terug te draaien?

Gewoon een “boom” van JD en mijzelf. Nu nog klein, maar misschien na meer onderzoeken wat groter en vooral concreter geworden…. Ik mijmer nog even verder.

9 thoughts on “Anonimiteit over 10 jaar”

  1. En dan kom je over 10 jaar die agenda post nog eens tegen, ai 😕 Maar wel iets om over na te denken inderdaad zo voor het slapen gaan!

  2. @ Danielle,

    tsja en wat zeg je dan in een sollicitatiegesprek…. jaaaaa ik kocht mijn agenda’s altijd bij de V&D! Als je “nieuwe” werkgever dan V&D is heb je een hele mooi binnenkomer 😉

    M.

  3. Antwoord van de V&D miep: “Ach, was u ook degene die samen met 2 collega webloggers wat extra reclame maakte voor de schoolcampus in 2006?” 😎

  4. Nog een leuk idee, andersom: wat als iemand die middelen bewust manipuleert om een beeld van zichzelf te scheppen dat niet overeen komt met de werkelijkheid. (Wiens werkelijkheid? – oké tijd om naar bed te gaan…) 😯

  5. @ Twan,

    daar heb je zeker ook iets! Zijn er nu al studenten die zich bewust zijn van de consequenties en dus bewust anders zijn op het web dan irl? (er zijn natuurlijk voldoende voorbeelden te vinden van mensen die zich anders voor doen maar dat is vaak in een andere context).

    Dank voor de tip, zal er zeker nog eens over nabomen.

    M.

  6. Ja en dan plaats het nu nog in de context van een sollicitatie. Ik ben op dit moment veel benieuwder hoe de overheid met deze informatie (nu al!) omgaat.

    Tip, mijn posting onlangs: Overheid goed op weg. (Met name de verwijzing naar dat fragment waarin wordt ingegaan op datamining door de politie was voor mij wel een ‘eye opener’.)

  7. Mmm, ja, ik ben me bewust hiervan en heb me wel eens afgevraagd of er een manier is om die

    ‘sporen’ weg te halen. Eigenlijk zouden webpagina’s moeten verouderen als de hoofdsite niet

    wordt onderhouden ofzo. Hoe vaak struikel je niet over verouderde infomatie?
    Leuke blog, overigens 😀 Ben al een paar fijne links tegengekomen. Voor privacy is

    [url=http://www.epic.org/privacy/tools.html]deze [/url]ook wel handig, een pagina op de site

    van het [url=http://www.epic.org/]Electronic Privacy Information Center[/url]

  8. @ Twan,

    misschien wel raar maar ik ga er altijd van uit dat de overheid alles van mij weet en dat zij met de informatie (vooralsnog) vertrouwelijk omgaan.

    @ Eto,

    dank je wel voor de link, zijn echt veel programmaatjes te vinden. En oude links… ja die mogen wel eens geschoond!

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com