Hier ga ik geen vrienden mee maken

De laatste tijd zie ik steeds vaker aankondiging van Nederlandse bloggers langskomen die zijn opgenomen in de Marcom Top 100. De Marcom Top 100 is een overzicht van de 100 belangrijkste Nederlandstalige weblogs op het gebied van marketing en communicatie. Om op deze lijst te komen mag je het eigen blog aanmelden. Er zijn een paar eisen waar je aan moet voldoen, een ervan is dat er minimaal 75 relevante postings op je blog te vinden zijn.

DUS 75 relevante postings over marketing en communicatie. Ik ga testen. De laatst opgenomen, voor mij bekende blogger, op de Marcom lijst is Gerard Bierens. Als ik op zijn weblog zoek op marketing vind ik 11 berichten met in de titel en samenvatting veel bibliotheek en web 2.0 dingen. Als ik zoek op communicatie ongeveer hetzelfde resultaat.

Edwin Mijnsbergen (Digitaal inlichtingenwerk Zeeuwse bibliotheek) staat op nummer 42 op de lijst. In de kop van Edwins weblog staat: Attendering voor inlichtingenmedewerkers: relevante internetbronnen, tools, gadgets en instructies. Ik zie geen marketing en ook geen communicatie. Of je moet het bibliotheekvak als communicatie opvatten, maar dat vind ik een beetje flauw. Als ik zoek op marketing krijg ik 96 resultaten, communicatie geeft als zoekterm iets minder resultaat. Overigens geeft Edwin wel een uitleg waarom hij zich heeft aangemeld voor de Marcom lijst.

WoW!ter staat onder Edwin op plaats 43. Zoals ik het begrijp heeft WoW!ter zich niet zelf opgegeven en dat siert hem. Hij vraagt zich ook af of zijn blog wel over marketing gaat. Want schrijven over zoeken en zoekstrategieen hoeft per definitie niet altijd over marketing te gaan.

Nu vraag je je misschien af waarom ik deze post schrijf. Het is heel simpel. Ik erger mij aan de vervuiling van de Marcom lijst. Een aantal van de blogs die er nu op staan hebben niets met marketing en communicatie, het is zogezegd niet hun corebusiness. Door op de lijst te komen, vallen blogs die wel over marketing en communicatie gaan van de lijst. Ik begrijp ook niet dat de beheerders van de lijst niet strenger zijn in de toelatingen. Leuk dat je je zelf kan aanmelden, maar dan krijg je dit soort acties van ik probeer het gewoon en zie wel hoe lang ik er op blijf staan. Van het juryrapport begin ik mij nu ook af te vragen wie dat maakt en wat de argumenten zijn om een blog op te nemen. Ik neem regelmatig een kijkje op de lijst omdat ik de lijst serieus neem. Misschien moet ik dat gewoon maar niet meer doen.

(Op de Engelse lijst, waar de NL een afgeleide van is, zo te zien geen biebblogs (ik zie ze niet als ik scan op titel)).

15 thoughts on “Hier ga ik geen vrienden mee maken”

  1. Tja, deels mee eens.

    De “vervuiling” zit hem niet alleen in de biebblogs, er zijn er wel meer waarbij je “marketing en communicatie” ruim moet nemen om ze relevant te laten zijn voor opname in de lijst.
    Want zeg nou zelf, hoeveel van de blogs op de lijst hebben marketing en communicatie als corebusiness? Vind je dat wel het geval voor een blog met als subtitel “nieuws & opinie over digitale trends” en niet voor eentje dat gaat over “over web 2.0, library 2.0, life 2.0 en van alles daaromheen” ?

    Hoe dan ook, als ze er op willen staan mogen ze wat mij betreft.
    Ik heb me overigens niet aangemeld en zal dat ook niet doen. Ik hou niet zo van lijstjes, ik wil dan altijd bovenaan staan…. 😉

    En als er iemand hierom boos op je wordt is dat toch lekker hun probleem?

  2. @ Pierre,

    je bent weer terug van vakantie! Hoop dat je het leuk hebt gehad (maar zo te lezen wel :))

    De lijst geeft wat mij betreft geen twijfel bij de top 7. Daarna wordt het dubieus. Maar als de Engelse variant het wel kan (dus blogs over marketing en communicatie) waarom dan de NL-se niet. Misschien zijn er niet zoveel blogs in NL met dat onderwerp maar maak er dan een top 10 van en laat dan ook alleen de creme de la creme daarop plaatsnemen.

    Zoals ik het nu zie is het een leuk lijstje…. niet meer en niet minder… maar met marketing en communicatie heeft het niet veel meer te maken.

    En met dat bovenaan willen staan kan ik het alleen maar eens zijn, als je iets doet moet je het goed doen en dus Numero Uno willen zijn 🙂

    M.

  3. Het is sowieso een hele rare lijst. “Invloedrijkste” weblogs. Hoe dan, waar dan?

  4. @ Koert,

    Frankwatching en Molblog zijn volgens mij wel invloedrijke blogs. Als je iets leest op Frankwatching bestaat er een grote kans dat je deze tekst, of tekst ervan afgeleid op andere blogs tegenkomt. Voor zover ik weet is Frank nog steeds een veelgevraagde gast op symposia e.d. Molblog heeft zijn invloed volgens mij vanwege de hoeveelheid posts die zij elke dag plaatsen, zij zitten boven op het nieuws en zijn daarom dus invloedrijk.

    M.

  5. Natuurlijk is het een beetje raar dat er biblioblogs in dat lijstje staan maar zoals Pierre al aangeeft, er zijn wel meer ‘rare’ blogs in het lijstje te vinden. Daarbij vind ik het wel aardig, die promotie voor de biblioblog, voor zolang als het duurt. Deze extra gratis informatie is in ieder niet slecht voor ons vakgebied.

  6. Hoi Liesbeth,

    Natuurlijk kan ik het ook niet nalaten om even te reageren. Allereerst wil ik zeggen dat dit soort posts juist prima zijn. Het is een onderwerp waarover je heel goed kunt discussiëren en ik begrijp je beargumentering heel goed. Ik heb zelf ook eerst aan mijn hoofd zitten krabben, voordat ik Marco Derksen een mailtje stuurde. In dat mailtje heb ik uitgelegd waarom zbdigitaal mogelijk in de lijst zou kunnen worden opgenomen. De beoordeling ligt dan vervolgens bij MF.

    In de notitie over bloggen schrijf ik er nog iets meer over dan in de link die jij geeft. In het hoofdstuk positionering en meerwaarde, om precies te zijn. Zie http://zbdigitaal.blogspot.com/2007/06/de-meerwaarde-van-bloggen-een-notitie.html

    Of ik nu wel of niet thuishoor in de lijst laat ik aan anderen over maar zelf vind ik het eigenlijk zo gek nog niet. Ik houd me namelijk veel bezig met online marketing van bibliotheken en in mijn optiek gaat een groot deel van wat ik schrijf over de zichtbaarheid en vindbaarheid van bibliotheken op het web en daarmee over het aan de man brengen van onze producten en dienstverlening. Ik heb idd geen blog over marketing in het algemeen, en het is zeker niet het belangrijkste onderwerp maar dat is het bij heel veel blogs niet. Zelfs niet bij Frankwatching, dat vooral over digitale trends gaat. Dat FW invloedrijk is klopt. Maar lees de posts eens heel goed en kijk wat de bronnen zijn. Ik vind zelf in ieder geval niet dat het zoveel meer marketing is. Dat zijn eerder MF zelf, molblog, enz.

    En de nieuwe reporter gaat over journalistiek, en….

    Je hebt in ieder geval gelijk de maatstaven zuiverder zouden kunnen zijn maar aan de andere kant: hoeveel lijsten zijn nu echt zuiver? Hier staat in ieder geval wel duidelijk bij hoe de lijst tot stand is gekomen

    Overigens kun je nog op veel andere termen zoeken ook dan alleen op marketing en communicatie. Ik ben, zeker in het begin, niet altijd consequent geweest met mijn terminologie en tags.

    En ik vraag me af: ben ik wel een biblioblogger? De naam van de bieb staat erbij en ik blog over veel bibliotheekgerelateerde zaken, maar ook over heel veel dingen die je alleen met veel verbeelding kan linken met het inlichtingenwerk. Daar heb ik ook al veel over gehoord in de afgelopen twee jaar. Maar dan gaat het om een label, een hokje.

    Misschien ben ik zelf niet eens een blogger 🙂

    Hier laat ik het bij want het is niet mijn bedoeling om hier veel ophef over te maken, ik vind het gewoon heel aardig dat ik daar in beeld ben en marketeers soms ook eens doorklikken op voor hen relevante informatie uit de bibliotheekhoek.
    Zou ik er niet meer op staan: ook prima, maar wel jammer.

    Hoe dan ook een mooi onderwerp dit

    Groetjes

    Edwin

  7. Hoi Liesbeth,

    ben wel benieuwd wat jij gedacht moet hebben, zoiets als “Wat? Gerard ook al? Dat gaat nou *#&*^&% toch écht te ver!” 😉

    Maar serieus, tot voor kort heb ik eigenlijk nooit overwogen om me aan te melden voor de Marcom Top 100, precies om de reden die jij noemt, ik heb geen weblog die specifiek gaat over marketing en communicatie.

    De laatste maanden zag ik, net als jij, echter steeds meer bibliobloggers in de lijst opduiken (ook een enkele edublogger trouwens), dat was reden voor mij om de top 100 eens nader te bestuderen. Mijn conclusie was snel getrokken: de Marcom Top 100 is heel veel breder dan het vakgebied marketing en communicatie.

    Het is eigenlijk een heel mooi opgebouwd overzicht van Nederlandstalige weblogs die met elkaar gemeen hebben dat ze, ieder in hun eigen vakgebied, kennis van zaken hebben en bovenop de trends zitten.

    Door eens rond te klikken kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er hele goede NL-talige blogs zijn op het gebied van usability en Search Engine Optimisation (SEO). Niet 100% mijn vakgebied, maar bij het bouwen van een mediatheek-website wel super-relevant.

    Voor mij is dat ook de primaire functie van de Marcom Top 100; een hele aardige manier om voor mij relevante informatie en bijhorende experts te ontdekken. Voor mij de doorslag om mezelf aan te melden, de onderwerpen waarover ik schrijf zouden namelijk ook weer best relevant kunnen zijn voor bijvoorbeeld een usability expert. Al pikken we alleen maar elkaars rss-feed op, daarmee zitten we wel alvast in elkaars netwerk.

    En als dat niet meer kost dan een simpel mailtje, waarom niet?

    N.B.: De lijst had trouwens ook gewoon MarketingFacts.nl Top 100 kunnen heten, dan was deze hele discussie niet nodig.

  8. @ Edwin en Gerard,

    dank je wel voor de uitgebreide reactie. Ik ben altijd wel benieuwd wat iemands beweegredenen zijn om zichzelf aan te melden en begrijp dat nu veel beter. Gerard je had gelijk, toen ik jouw post over het onderwerp zag… dacht ik… je verwoordt het mooi 🙂

    Ik kan mij goed voorstellen dat als er ineens veel meer bloggers op de lijst verschijnen je zelf ook denkt waarom niet, ik probeer het gewoon. De kick die het geeft om dan hoog binnen te komen is goed voor het ego. En misschien, zoals je al schrijft Gerard, is het beter om de lijst gewoon Top 100 te noemen (net als de Dutch Bloggies die elk jaar een lijst maken). Op die manier kan iedereen die zich serieus neemt zich aanmelden. Of alleen anderen je aan laten melden, zou ook een optie kunnen zijn. Als 10 mensen jou belangrijk vinden, dat je dan een plaatsje op de lijst zou krijgen.

    Gelukkig schrijven jullie allebei nog steeds over de dingen die met de bibliotheek en trends te maken hebben en ben je niet over andere dingen gaan schrijven nu je op de lijst staat. En dat vind ik dan wel weer fijn. Want als jullie nu ineens over marketing en communicatie gaan schrijven dan moet ik jullie verplaatsen naar een andere map in mijn rss-reader 🙂

    M.

  9. Ha Liebeth,
    Ik zou me haast schuldig gaan voelen, ik ben zeker niet zuiver op de graad kwa marketing en communicatie. Maakt dit me nu een soort ‘mudblood’?:-) Het zijn bij mij zeker wel belangrijke aandachtsgebieden. Ik schaar me verder zowel achter de reactie van Gerard als die van Edwin. Dat ego-argument herken ik niet zo. Ik kan met die plaats 66 op geen enkel feestje goede sier maken:-/
    Een ‘Biblotop100’ bestaat nog niet, dan zou ik wellicht wat hoger uitkomen dan plaats 66:-)
    CU
    Jan

  10. @ Jan,

    ik denk dat we net niet de 100 bibliobloggers halen…. of net wel? Zal weer eens bij WoW!ter op de lijst kijken. Misschien kunnen wij wel een top 10 stemming doen via de Ningcommunity. Maar dan wil ik wel winnen 🙂

    M.

  11. Zoals Moqub zelf al aangeeft heb ik me altijd al een vreemde eend in de bijt gevonden op dat lijstje van Marcom. Dat vind ik nog steeds. Aan de andere kant heb ik me natuurlijk altijd erg gevlijd gevoeld over het simpele feit dat ik daar werd opgenomen.
    De groei van het aantal biblioblogs op de lijst verbaasd me wel. Edwin er op allas, die is misschien wat breedsprakiger dan de meesten van ons.
    Toch denk ik niet dat de Marcom top 100 een goede afbeelding is van de Nederlandse top blogs. Daarvoor is de lijst te smal, maar te breed voor alleen marketing en communicatie. Kortom Marco en co moeten nodig op zoek naar de juiste balans. Alleen dan heeft dat lijstje kans op overleven. Anders gaat het ten onder als een rare hotch potch van blogs en goede bedoelingen.

  12. “Op de Engelse lijst, waar de NL een afgeleide van is,”

    Even voor de goede orde, Todd heeft ons gevraagd of hij een Engelse lijst mocht maken op basis van ons concept 😉

    Vwb je kritiek op de lijst, deels waar. Er zitten nogal wat blogs in die niet specifiek over marcom gaan. We proberen daar wel kritisch in te zijn. Blogs over nieuwe media, web 2.0, search, etc. passen wat ons betreft wel in de lijst.

  13. Ha Liesbeth!
    Wat jammer dat ik dit bericht nu pas tegenkom.
    Het moets verboden worden om midden in de vakantie berichten te plaatsen.
    Maar dankzij een linkje van Edwin toch hier gekomen.
    Tja, wat zal ik zeggen….
    Weet je dat anderen mij uitdrukkelijk verzocht hebben om me toch vooral aan te melden?
    Toen ik zei dat ik me op die lijst niet thuisvoelde kreeg ik als antwoord:
    juist wel!
    Nu ik er sta denk ik: mooi dat het onderwijs ook vertegenwoordigd is en datzelfde geldt denk ik voor jullie branche.
    Maar ik lig niet wakker van de scores en er valt veel op af te dingen. Zo zie ik dat deze maand iemand gestegen is terwijl hij juist de afgelopen maand nauwelijks een bericht geplaatst heeft.
    Tja, het blijven lijstjes….

  14. @ MF,

    dank je wel voor de uitleg. En inderdaad, als blogs over nieuwe media, web 2.0, search, etc. in de lijst mogen dan ken ik er ook nog wel een paar 🙂

    @ Willem,
    ik zal volgende keer aan het begin en aan het einde van de vakantie posten *haha*

    M.

  15. Marketing / PR is sinds oktober 2005 een rubriek op mijn blog. Als ik deze rubriek bekijk kom ik op zo’n honderd postings, er moeten er dus nog meer zijn omdat mijn blog al langer bestaat. http://blogger.xs4all.nl/ritanila/category/13453.aspx?Show=All

    Ik heb mij een paar maanden geleden aangemeld als blog bij Marcom, vooral omdat ik allerlei blogs erop zag staan, die over thema’s posten, waar ik het ook over heb. Iemand mailde mij, meen ik, met de vraag ‘of ik er niet op moest’ en toen heb ik mij aangemeld. Niet met het idee dat ik
    meteen op nummer 77 zou komen overigens. Inmiddels ben ik van 100 naar 92->77->80->90->87 gegaan. Tevens bestaan veel van mijn Twittervriendjes en vriendinnetjes uit marketingmensen, ik volg graag marketingblogs, podcasts, vodcasts en meer.
    Ik heb persoonlijk en werktechnisch veel met marketing, vooral digitale marketing omdat ik in een andere commerciële baan daar mee te maken heb, een cursus digitale marketing heb gevolgd, gek ben op projecten waar je taaltechnologie, databases met profielen en klantenvragen
    automatisch kunt laten lopen en jarenlang in bibliotheken heb gewerkt, waar digitale marketing de enige manier was om te overleven als informatiecentrum…

    Bij de afdeling Digitale Bibliotheek bij Bibliotheek Rotterdam, waar ik nu nagenoeg fulltime werk, heb je meer te maken met internetmarketing dan bij vestigingen en aan balies e.d. Een deel van mijn taken heeft te maken met het bevorderen van participatie door de klant via de communities, waaronder de Digi(tale) leeskringen vallen, een deel met het promoten van allerlei subsites zoals Schatkamers http://schatkamers.bibliotheek.rotterdam.nl/
    Ook met usability van de site, metadata, het zorgen dat domeinkapers het moeilijker hebben en meer. Activiteiten rond gaming, in Second Life, voor laaggeletterden zie ik voor een deel als marketing voor de bibliotheek, d.w.z. het bereiken van een doelgroep die niet of weinig in de
    bibliotheek komt, of de bieb meer gebruikt als ontmoetingsplek. Niets mis mee, maar als ik games en leuke bladen aan kan bieden en zo deze groep kan bereiken… Verder gebruik ik mijn blog voor een soort interne marketing, d.w.z. het bekend maken van zaken rond games,
    laaggeletterdheid en meer bij mijn collega’s, voor wie dit soms nieuw is. Via mijn blog wordt een tekst soms weer geciteerd in een tijdschrift of elders en dan lijkt het of een intern memo, dat soms blijft liggen, via een externe bron weer boven water komt en dan ineens meer ‘gewicht’ heeft.

    Dus niet voor je persoonlijke ego, maar wel om voor elkaar te krijgen dat projecten slagen.

    Ooit ben ik als eerste in Nederland begonnen met een lijstje van de Nederlandstalige biebblogs (8 juni 2005). Dat waren er toen maar een stuk of 10. Ook edublogs nam ik graag op. Later heeft Wouter het stokje overgenomen, zijn criteria waren strakker en het aantal biblioblogs groeide. Dan moeten je criteria ook steeds strakker worden natuurlijk. Edwin maakte de Netvibes-lijst, daar zie ik weer andere verschijnen.
    Criteria voor een lijstje definiëren is het lastigst, is mijn ervaring. Als je via links op biebblogs andere interessante blogs tegenkomt, ben je snel geneigd deze mee te nemen en zo passen de criteria zich als het ware vanzelf aan.
    Hier http://www.spotlighteffect.nl/?p=733 is een leuk overzicht te vinden over de inhoud van o.a. mijn blog (toen op nr 77). Als je een gemene deler wilt ontdekken, zou je die hier moeten kunnen vinden. En zoals altijd is het natuurlijk eenvoudiger commentaar te hebben op lijstjes, dan een lijstje zelf maken. Als je dat laatste doet merk je pas hoe moeilijk en tijdrovend het is. De Marcom, Spotlight, Wouter, Edwin, mijn lijstje biebblogs en
    ieder die het in zijn hoofd haalt een top zoveel te maken doet het nooit goed. Wat is goed? Misschien moet je daar eerst criteria bij bedenken.
    Volgens mij is alle aandacht voor bibliotheken goed, al is het een overval op de OBA (niet voor de mensen natuurlijk), al is het de KB die boeken kapot snijdt voor het digitaliseren. Aandacht geeft discussie, discussie zorgt ervoor dat je aandacht krijgt en of dat nu positief of negatief is, het werkt altijd goed voor de uitstraling van je werk, je taken enz. m.i.

    Op zich vind ik het dus prima dat bibliotheken meedoen aan dit soort lijstjes. Er zijn veel raakvlakken in wat wij doen met marketing en communicatie en veel bibliotheken zouden m.i. meer aan digitale marketing moeten doen. Er wordt nogal eens geklaagd dat mensen de bibliotheek niet meer kunnen vinden, veel vaker op internet zitten, maar zitten te gamen enz. Ik zeg dan: zorg dat je zelf daar bent waar je publiek is, als dat Hyves is of Second Life, zorg dan dat je daar bent en mensen informeert over dat de bibliotheek rond een bepaald daar aangesneden thema diensten kan verlenen. Veel bibliotheken gaan nu naar conferenties op Web 2.0, er verschijnen artikelen in vakbladen, klanten zitten volop op Web 2.0 maar veel bibliotheken doen er verder m.i. nog (te) weinig mee.

    Waar die bezoekers op mijn blog vandaan komen en of de Marcom Top 100 een rol bij speelt bij het toenemende aantal bezoekers, dat lijkt mij wel. Hier http://blogger.xs4all.nl/ritanila/archive/2007/12/06/330837.aspx heb ik een overzicht gemaakt van de statistieken. Sowieso wel aardig om te zien dat postings tot bijna 15.000 keer worden gelezen.

    Volgens mij is het dus alleen maar handig dat er bibliotheken op de lijst staan en moet je dus niet gaan opperen dat wij er niet op horen, maar eerst kijken naar het nut daarvan. Mocht je het nuttig vinden en je staat er nog niet op, denk dan eens na over marketing en / in de bibliotheek en schrijf er wat over op je blog… Ik lees het graag!

    Rita Niland

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com