Ik ben een luie asotagger

Afgelopen woensdag werd mij ineens iets heel duidelijk, ik ben een luie asotagger en ik ben er nog trots op ook. Als ik tag doe ik dat voor mijzelf, ik interesser mij niet of anderen iets aan mijn tags hebben, ik tag omdat ik zelf content terug wil vinden. Sommigen noemen dit asociaal. Dat maakt mij een asotagger. Of egotagger zou ook een prima benaming kunnen zijn. Ik maakt wel gebruik van andermans tags, bijvoorbeeld in Delicious, dan klik ik op tags die anderen aan content toegevoegd hebben. Dat maakt van mij een lui persoon. En dus ben ik een luie asotagger.

Woensdag 21 november was een dag die in het teken stond van taggen. Het Telematica Instituut organiseerde namelijk een workshop Social Tagging in Utrecht. Voor deze workshop waren verschillende mensen uitgenodigd die werkzaam zijn in bijvoorbeeld onderwijs, omroepen, gemeente of commerciele bedrijven. Een bont gezelschap waar veel input van werd verwacht.

Zo mochten wij ons introduceren met behulp van tags, hebben wij antwoorden gegeven op vragen als waarom vindt mijn doelgroep social tagging interessant en de sector waarin ik werk reageert op internetontwikkelingen (met als antwoord snel of niet snel en alles daartussen in) en brainstormden wij over de toekomst van tagging. Ook kregen wij een kijkje in het onderzoek dat momenteel plaatsvindt rondom social tagging en jongeren. Cijfers en conclusies werden helaas niet gegeven. Wel mochten wij even kijken naar het systeem waar de jongeren de tags invoeren. Jammer dat de ontbrekende usability van het systeem ervoor zorgde dat ik te weinig aandacht had voor de door jongeren toegevoegde tags.

Wat heb ik overgehouden aan deze dag? Wat neem ik mee naar huis?

  • een leuke nieuwe site die ik nog niet kende wat een web 2.0 applicatie voor Nederlandse straatkunst is: ondergrond.org
  • een collectief geheugen site over de wijk Roombeek: droombeek.nl
  • website/game human brain cloud
  • de discussie over de toekomst ging over de waarde van tags, de authoriteit van degene die de tag maakt, wat betekent social in social tagging, hoe stimuleer je tagging, de vragen die al vaker gesteld zijn en waar nog niet een eenduidig antwoord op te geven is.
  • moet een tag een woord zijn (of mag het ook een beeld, geluid, kleur, film, etc. zijn) en heeft een tag een houdbaarheidsdatum? Iets om over na te denken dus.

De discussie was goed en de deelnemers waren erg actief in reageren op elkaar. Er waren geen antwoorden aan het einde van de dag, maar dat is niet erg. Het is goed om over (de toekomst van) tagging na te denken. En ik, als luie asotagger, ik asotag nog even door.

2 thoughts on “Ik ben een luie asotagger”

  1. De evolutie van het web is in ieder geval gebaat bij asotaggen!

    “Because we want to learn something about the user’s interests, we require tagging data used by the user for himself (as in del.ico.us) and not for others (as in flickr)”

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com