Web 2.0 presentatie

Gistermorgen hield ik voor een aantal geinteresseerde medewerkers van de opleiding Psychologie een presentatie over web 2.0. Het publiek was zeer gemengd en dus was het moeilijk om datgene te vertellen waar iedereen iets aan zou hebben. Ik denk ook dat de “techneuten” veel bekende dingen hebben gezien. Een van hen mailde mij vandaag een grappige link door waar ik een afbeelding vond van een rss-uitleg op de Oprah manier.

Ik heb aan de groep iets verteld over netvibes, flickr, blogs, rss, social bookmarking en folksonomy, ajax en de bedenkingen bij web 2.0.

Er ontstond een interessante discussie over hoe een en ander in te passen is in het onderwijs en wat me daarbij het meeste opviel was een opmerking die neerkwam op het volgende; als ik met social software maar 10% van de leerlingen bereik en bijvoorbeeld twee applicaties moet onderhouden om de hele groep te bereiken dan gebruik ik social software liever niet. Ik begrijp deze opmerking, iedereen heeft het druk ook de docent, maar als niemand de mogelijkheden van web 2.0 en social software binnen de EUR onderzoekt en uitprobeert dan wordt het inderdaad niets met social software in ons onderwijs.

Ik vroeg daarom aan de groep of zij wisten wat de student gebruikt en of zij wel eens gegoogled hebben op namen van studenten… en toen was het even stil. 4324 EUR-studenten gebruiken Hyves en daarmee staat de Erasmus Universiteit op de tweede plaats, net onder de Universiteit Groningen.

4324 studenten, dat zijn er heel veel. Deze studenten zijn via Hyves te bereiken, hier leggen zij contacten en chatten zij met medestudenten. Hoeveel tijd zou het een docent kosten om een pagina in Hyves aan te maken en om studenten hier op te wijzen? Hoeveel tijd kost het een docent om aan de studenten te zeggen dat zij een presentatie niet met behulp van een powerpoint maken maar met een wiki of een blog, of zelfs een flickr-foto-presentatie? Hoeveel tijd….. en wat levert het op. Ik denk de mogelijkheid om met studenten te communiceren op de manier die zij gewend zijn. Open staan voor verandering laat de student zien dat wij als universiteit meedoen aan de nieuwe trends. Misschien wordt het niets en werkt het niet… maar dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

Een van de aanwezigen opperde om een oproep te doen onder studenten en hen te vragen het komende jaar mee te discussieren over de mogelijkheden van web 2.0 binnen het onderwijs. Een ontzettend goed idee en ik moet zeggen dat ik heel graag bij deze brainstormsessies zou willen zijn. Misschien moet ik het eens vragen of het mogelijk is….

6 thoughts on “Web 2.0 presentatie”

 1. Klinkt goed; volgens mij heb je een goed verhaal neergezet wat nog een beetje moet bezinken bij het publiek. De follow-up is altijd het moeilijkst maar zo te zien heb je daar al een begin mee gemaakt… 😎

 2. @ Sybilla,

  dank je wel. Ik hoop dat er een follow-up komt en dat de groep iets met web 2.0 gaat doen. Ik zal hen scherp in de gaten houden dat snap je 😀

  M.

 3. @ Willem,

  dank je wel!! Heb de entry gelezen maar alleen globaal. Zal op een rustig moment het beter lezen, zag er interessant uit in ieder geval.

  M.

 4. Even een brutale vraag: heb je je presentatie op papier staan en zo ja, zou ik die mogen gebruiken voor mijn eigen presentatie over web 2.0 in de nabije toekomst? Dat zou ik zeer op prijs stellen!!

 5. @ Natalie,

  momenteel ben ik bezig om alle presentaties die ik heb gegeven en nog ga geven binnenkort online te zetten. Nog even geduld dus.

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com