Edupunk, een nieuwe trend in leren?

Een paar weken hoorde ik een nieuwe term, Edupunk. Ik sloeg het op om er later nog eens beter naar te kijken en dat is wat ik nu ga doen.

Edupunk is volgens Wikipedia:

an approach to teaching and learning practices that result from a do it yourself (DIY) attitude. Many instructional applications can be described as DIY education or Edupunk. It describes inventive teaching and inventive learning.

Het gaat dus om nieuwe manieren van lesgeven en leren waarbij do it yourself een belangrijk onderdeel is. Wikipedia is er nog niet achter of deze term een pagina zou moeten krijgen en dus staan de pagina op de nominatielijst om verwijderd te worden.

Dit komt omdat Wikipedia de term Edupunk ziet als een Neologisme, oftewel een woord dat sinds kort bestaat en nog niet is opgenomen in woordenboeken, maar wel wordt gebruikt binnen bepaalde communities. En Edupunk is zo’n woord. De term is namelijk voor het eerst gebruikt op 25 mei van dit jaar op de weblog van Jim Groom. In een aantal posts gaat hij verder in op de term. Maar de term wordt vrij snel opgepikt door diverse andere bloggers, waaronder Stephen Downes.

De definitie die Downes aan Edupunk geeft is als volgt:

Edupunk is student-centered, resourceful, teacher- or community-created rather than corporate-sourced, and underwritten by a progressive political stance. …. Edupunk, it seems, takes old-school Progressive educational tactics–hands-on learning that starts with the learner’s interests–and makes them relevant to today’s digital age, sometimes by forgoing digital technologies entirely.

Downes ziet Barbara Ganley’s filosofie als het om leren en (digitale) expressie gaat als een goed voorbeeld. Maar ook Nina Simon wordt genoemd omdat zij de web 2.0 filosofie toepast op het inrichten van tentoonstellingen in musea.

Het muntje valt nog niet bij mij. Wat is Edupunk nu precies? Een YouTube filmpje maakt het iets duidelijker.

Het gaat dus om open content en open leren, Open Course Ware als voorbeeld. Het gaat ook om api’s, widgets en mashups, om het gebruik maken van content die al bestaat op een manier die leren en onderwijs mogelijk maakt.

Als een goed en bijzonder voorbeeld wordt een Wikiproject van de universiteit van British Colombia genoemd met de titel Murder Madness and Mayhem. In 15 weken hebben studenten nagedacht, gedeeld en meegeschreven in een open online omgeving (wikipedia). Het doel was om van een aantal geselecteerde artikelen een paar featured artikelen te maken, dus een artikel dat Wikiwaardig is en na beoordeling op een aantal voorafgestelde punten door de Wikipediaredactie geplaatst wordt. Momenteel is het zo dat 1 op de ruim 1100 artikelen op Wikipedia wordt beoordeeld als featured en zo’n artikel krijgt een bronzen ster in de bovenhoek. Het is dus erg bijzonder wat de studenten gedaan hebben. Want zij hebben het voor elkaar gekregen om 3 featured artikelen te schrijven en 8 artikelen die het predicaat goed hebben gekregen (dus bijna featured). De artikelen die de studenten hadden gekregen om als bronmateriaal te gebruiken waren niet goed of featured of bestonden zelfs niet. De docent heeft naar aanleiding van zijn experiment een wiki-essay geschreven waarin hij beschrijft hoe het proces is verlopen, maar ook aangeeft dat hij de studenten de kracht en zwakten van Wikipedia wilde laten ontdekken door ermee te werken.

Maar ik dwaal af. Edupunk daar gaat het nog steeds over. Wilfred Rubens viel het ook al op dat Edupunk als term steeds vaker genoemd werd op verschillende weblogs. Hij schrijft:

Het gaat dus om een stroming van -volgens mij- voornamelijk edubloggers die zich verzetten tegen het fenomeen dat bedrijven zoals BlackBoard tools als wiki’s, social bookmarking tools of weblogs integreren in hun ‘traditionele’ (t)e-learningproducten.

Als voorbeeld wordt op de verschillende blogs Blackboard genoemd. Blackboard gebruikt in zijn nieuwste versie weblogs en wiki’s. De content die in Bb geplaatst wordt, wordt hiermee niet opener. Het zit nog steeds achter een login en de eigenaar van de content legt zich neer bij de regels die het bedrijf, Bb in dit geval, daaraan stelt.

Nu kun je je afvragen of Edupunk als term blijft bestaan. Maar eigenlijk is dat niet relevant. Het is een – vind ik – mooie term die waarschijnlijk te verwarrend is en teveel verschillende betekenissen kan hebben. Maar het gaat om het idee achter de term en dat idee is goed. Het is natuurlijk prima als er een tegenbeweging ontstaat tegen de grote bedrijven die denken dat het toevoegen van web 2.0 onderdelen in bestaande omgevingen ervoor zorgt dat er gebruik wordt gemaakt van web 2.0 in het onderwijs. Maar het openbaar maken van content, het delen, het hergebruiken, dat kan niet in die bestaande commerciele systemen. En wordt het niet hoog tijd dat dat nu eens wel mogelijk wordt.

Gebruikt beeldmateriaal is afkomstig van Flickr – Punk van WhatWhat

7 thoughts on “Edupunk, een nieuwe trend in leren?”

 1. Als liefhebber van de DIY-geest vind ik dit natuurlijk weer prachtig allemaal.

  Kom er maar in LibPunx 🙂

 2. Maar zie ik nu onder dit commentaar een copyright staan en geen Creative Commons?

  Tsk tsk tsk ^^

 3. edusoul, edublues, edupunk, edurap, edureggae, eduhouse, edu-middle-of-the-road, edutrance, edurock…
  We kunnen nog lekker lang vooruit!

 4. “De content die in Bb geplaatst wordt, wordt hiermee niet opener. Het zit nog steeds achter een login en de eigenaar van de content legt zich neer bij de regels die het bedrijf, Bb in dit geval, daaraan stelt.”

  ik kan bijna niet geloven dat dit zo is. Het zijn toch de eigenaren van de content die niet willen dat hun informatie vrij op internet staat.

  In Zwolle proberen we het iets opener te maken door de AquaBrowser te koppelen aan de ELO. Zo krijgen een aantal scholen en dus de leerlingen te maken met de content die de bibliotheek inkoopt en wordt de eigen content van de school ook ontsloten. Daarmee staat het nog niet vrij op internet maar komen we wel een stapje dichterbij het Martini principe. Als ik het goed begrijp wordt het spannend als de leerlingen de content echt gaan gebruiken in wiki’s, blogs ed. Wordt aan gewerkt.

  Bedankt voor deze attendering, is nieuw voor mij maar zeker bruikbaar, al weet ik nog niet precies hoe :p

 5. @ Edwin,
  de copyright zit in de template en moet ik er nog uit slopen. In mijn Aboupagina staat dat ik gebruik maak van een CC licentie en welke dat is.

  @ Nicole,
  ik heb het wellicht iets te kort door de bocht gesteld. Wat ik bedoelde is dat als je als onderwijsinstelling gebruik maakt van bijvoorbeeld Blackboard je de docenten en studenten verplicht om hiermee te werken. Daarmee ga je akkoord met de regels van Bb. Als Bb dan wiki’s en blogs integreerd dan suggereer je hiermee dat je een open systeem gebruikt maar dat is het niet. Uiteraard is het aan de docent/student hoe zij de content dan publiek toegankelijk maken. Maar als iedere docent zomaar een willekeurig systeem gebruikt dan wordt de ICTafdeling hier niet gelukkig van, zeker niet als zij de toegankelijkheid van die content moeten beheren.

  Bijzonder om de ELO aan Aquabrowser te koppelen. Hebben jullie bewust voor Aquabrowser gekozen vanwege de visuele mogelijkheden? Wordt het in de toekomst wel mogelijk om externen ook toegang te geven tot de content of blijft dat alleen beschikbaar voor leerlingen van de eigen opleiding?

  M.

 6. We brengen de bibliotheek in de school, oa door middel van de AquaBrowser, maar ook Al@din, Schoolbieb.nl worden geïntegreerd.

  Tsja en in hoeverre de docenten en leerlingen hun zelf ontwikkelde spullen beschikbaar gaan stellen, das nog even koffiedik kijken. Maar de mogelijkheden zijn er in elk geval!

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com