Nieuwe media die vraagt om een nieuw soort geletterdheid

Via Derek’s blog word ik geattendeerd op Inanimate Alice. Inanimate Alice is het verhaal van de achtjarige Alice, een meisje dat opgroeit in de beginjaren van de 21e eeuw. Het verhaal is opgebouwd uit multimediale interactieve episodes waarbij gebruik wordt gemaakt van tekst, geluid, beeld en games. Alice neemt de lezer mee op avontuur terwijl zij ouder wordt en zij het vak van Characterdesigner voor games leert.

Op de website van Inter Cultural Dialogue2008 wordt mooi omschreven hoe het verhaal in elkaar zit en hoe de gebruiker deel kan nemen aan het verhaal.

Er worden dia’s, pan- en zoombewegingen gebruikt om de indruk te geven van een stripverhaal, maar dan op een bijzondere manier die deels stripverhaal, deels animatie en deels film is. Het feit dat de bezoeker moet deelnemen om het verhaal af te maken stimuleert de betrokkenheid en creëert een interactieve deelname die niet te evenaren is met lineaire verhaallijnen. De deelname en interactiviteit van de kijker neemt toe als de serie vordert en geeft de groeiende carrière van Alice als animator weer. De originele soundtrack maakt lussen en strekt zich uit zodat de kijker het tempo van het verhaal kan regelen.

Bij elke aflevering neemt de complexiteit van het karakterontwerp, het spel en de interactiviteit toe. De kijker hoeft eerst alleen maar een paar bloemen te vangen en eenvoudige puzzels op te lossen, opgaven die overeenkomen met de leeftijd van Alice in de betreffende aflevering. Later gaan de puzzels steeds meer op games lijken tot de afleveringen zelf een game worden.

Inmiddels staan er vier episodes online waarbij de laatste specifiek, erg interessant kan zijn voor het onderwijs. In deze episode maakt Alice kennis met een tool die zij kan gebruiken om verhalen te vertellen. De tool heet iStories. iStories geeft docenten en studenten de mogelijkheid om foto’s, tekst, muziek en effecten bij elkaar te voegen en TADA een eigen interactief verhaal is in enkele minuten gereed. Alice is uiteraard erg nieuwsgierig naar de verhalen van anderen, gemaakt met iStories.

Inanimate Alice is told in episodes, each one a complete story. However, we are excited by the possibilities for participation created by our tool, iStori.es. Alice can’t wait to see how you and your students mash-up and create your own stories! Join our growing community; selected stories created with our tool will be showcased on ‘What’s your story?’.

Voor scholen die iStories aan willen schaffen is het mogelijk om dit te doen voor £ 99 voor een levenslange campuslicentie. Een educatief pakket ter ondersteuning aan de serie is hier gratis te downloaden. Want vraagt dit soort van nieuwe media niet om een nieuw soort geletterheid?

Today educators face a quandary. On the one hand there are anxieties about the reliability of internet sites and concerns regarding how to educate students to make informed online decisions. On the other hand there are, for example, government initiatives like the National Curriculum in England and Media Literacy outcomes in Canada which emphasise the important role technological skills play in all sorts of learning environments. But how can teachers successfully integrate new media literacies into the classroom?

‘Inanimate Alice’ is easily assimilated into learning environments; its use of multimodality (images, sounds, text, interaction) enables students to see storytelling in a new, multi-sensory light. ‘Inanimate Alice’ is a new media fiction that allows students to develop multiple literacies (literary, cinematic, artistic, etc.) in combination with the highly collaborative and participatory nature of the online environment.

Op het Experienceblog is te lezen wat docenten van verschillende onderwijsinstellingen vinden van Alice.

Binnenkort komt ook de thuiseditie beschikbaar – leuk om met vakantiefoto’s een interactief verhaal te maken voor de thuisblijvers.

Inanimate Alice is beschikbaar in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans, met dank aan het Europees jaar van de interculturele dialoog.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com