Staren=leren

Vandaag in Netwerk was Martine Delfos (1947) aan het woord. Een heldere visie van een bijzondere vrouw. Een van haar uitspraken is mij bijgebleven: staren=leren. Als kinderen voor zich uit zitten te staren is dit niet erg, zij leren op zo’n moment.

Hikikimori
Een van de onderwerpen waarover Delfos in deze uitzending sprak, is het Japanse verschijnsel hikikimori. Dit is een verschijnsel waarbij kinderen emotioneel bezwijken onder prestatiedruk van de ouders en de omgeving en zich als gevolg hiervan opsluiten op hun (slaap)kamer. Delfos is van mening dat Japan de thermometer van de wereld is maar denkt niet dat dit verschijnsel in Nederland voeten aan de grond zal krijgen. Wel is zij helder in haar mening dat er teveel druk wordt gelegd op de Nederlandse kinderen.

De belangrijkste reden is dat ouders steeds hogere eisen stellen aan kinderen. Kinderen moeten vrolijk zijn, speels, evenwichtig, gehoorzaam en rustig. Natuurlijk ook intelligent. En liefst ook muzikaal en taalvaardig. Kinderen hebben de plicht gelukkig te zijn, want dat betekent dat zij als ouders zijn geslaagd. Hun kinderen moeten een afspiegeling zijn van hun succes als mens. Als een kind niet in dat ideale beeld past, moet er wel een stoornis zijn.

Zoekend naar een oorzaak worden kinderen soms gediagnostiseerd met aandoeningen als ADHD en Dyslexie terwijl het soms beter is om deze diagnose niet te stellen omdat een kind in de toekomst zijn dromen niet waar kan maken omdat ooit een dergelijke diagnose is gesteld. Kinderen bezwijken, volgens Delfos, vaak onder de wensen van de ouders, het zijn die wensen die worden opgelegd aan kinderen. Je moet als kind alles kunnen, goed kunnen leren en gelukkig zijn in plaats van gewoon lekker kind te mogen zijn. Als je als kind niet hoogbegaafd bent, een of andere aandoening hebt of uitblinkt in het een of ander tel je niet mee, alsof “normaal” zijn niet bijzonder genoeg is.

Delfos vertelde vervolgens waarom het goed is voor een kind, maar ook voor een volwassene, om tegen frustraties aan te lopen. Het overwinnen van een frustratie leert de mens maar maakt de mens ook “briljant”.

Opvoeden
Over opvoeden heeft Delfos ook een heldere mening. Zij stelt duidelijk dat er tegenwoordig weinig gezinnen zijn die in een weekend gewoon lekker thuis zijn en niet de halve wereld rondrennen met alles wat gedaan moet worden.

Wetenschappelijk mogen we een eind zijn gekomen, hoe we gelukkige relaties moeten maken en kinderen goed moeten opvoeden, weten we nog steeds niet. Psychologisch leven we nog in de Middeleeuwen.

Martine Delfos is psycholoog en heeft al sinds 1987 haar eigen psychotherapiepraktijk. Zij richtte in 1997 het Psychologisch Instituut voor Consultatie, Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek op. Delfos schreef tientallen boeken en artikelen, over ontwikkelingspsychologie, angst en autisme.

Meer info: website Martine Delfos

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com