Vanavond was Frits van Oostrom gastspreker bij de lezing van het Rotterdamsch Leeskabinet. Hij sprak over twee dingen: zijn nieuwe boek Stemmen op schrift – geschiedenis van de Nederlandse literatuur van het begin tot 1300 en de Canon van Nederland.
Van Oostrum vertelde vol passie over zijn nieuwste boek, hoe het tot stand is gekomen, het commentaar dat hij heeft gekregen voordat het werd gepubliceerd en over de website die veel inhoudelijke informatie geeft naast het boek. Ik ken van Oostrom nog uit mijn Leidse studietijd. Ik volgde in 2000 of 2001 een vak bij hem. Meer voor de lol dan dat ik er in mijn verdere leven iets aan zou hebben, want wat moet een kunsthistorica met Middeleeuwse literatuur? Mijn eindopdracht was een vergelijking van de afbeeldingen uit de Rotschilds Canticles met de teksten van Hadewijch en het Hooglied. Erg interessant allemaal maar het verslag is in de la verdwenen.
Na een half uurtje Stemmen op schrift was het tijd voor de Canon van Nederland. Het rapport wordt pas 16 oktober aangeboden aan de Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven. Het ministerie van OC&W heeft vorig jaar aan een commissie gevraagd (onder voorzitterschap van van Oostrom) om deze canon op te stellen. Over de inhoud kon van Oostrom niets zeggen, wel over de manier waarop het rapport tot stand is gekomen. Het rapport is in eerste instantie gemaakt voor leerlingen van de basisschool en de docenten.
Of zoals de website van de canon het schrijft:
De canon is in de eerste plaats bedoeld voor het onderwijs: niet als verplichte stof, maar wel als een duidelijke handreiking van wat er op de basisschool en op de verschillende schooltypen van het voortgezet onderwijs behandeld zou kunnen worden.
Daarnaast kan de canon ook buiten de school van pas komen. Een van de taken van de commissie is het in kaart brengen van de verantwoordelijken en verantwoordelijkheden binnen en buiten het onderwijs.
De commissie stond vrij in de keuze, zij werden niet beperkt door het ministerie. Het ministerie zal het rapport en de canon uitgeven via Postbus 51. Nog anderhalve week wachten en dan weten wij of Mondriaan en Foruyn er in zijn opgenomen.
Meer info laatste boek: Stemmen op schrift
Meer info canon: Canon van Nederland
One thought on “Avondje Frits”
Comments are closed.