Ik vind Alane Wilson een erg interessante vertelster (zie mijn verslag van vorig jaar) en dus wilde ik graag bij haar presentatie zijn. Wilson werkt voor OCLC en vorig jaar vertelde zijn over trends (naar aanleiding van een onderzoek). Ook vorig jaar heeft zij weer een onderzoek gedaan naar social participation through the lenses of privacy, trust and the value of information. Om te kunnen beoordelen of bibliotheekmensen anders denken en doen dan de bibliotheekgebruikers heeft zij deze groep dezelfde vragen voorgelegd maar apart gehouden in de resultaten. En de resultaten zijn schokkend op sommige vlakken. Omdat het onderzoek een “work in progress” is mochten de mensen in de zaal hier niets over schrijven op blogs of websites.
Toen ik aan het einde van de presentatie naar Alane toeging om te vragen of ik mijn foto’s op Flickr mocht posten en iets over het onderzoek en de statestieken op mijn blog mocht schrijven vroeg zij: “Where are you from?… The Netherland…. Ow just post the numbers, nobody will find you.” …….
En dus heb ik het niet over cijfers, alleen over wat zij representeren. Volgens het onderzoek zitten gebruikers niet te wachten op gepersonaliseerde diensten en willen zij al helemaal niet dat de bibliotheek iets gaat doen met social software-achtige nieuwe web 2.0 dingen. Bibliotheken zijn niet cool en moeten dus geen communities gaan bouwen. Bibliotheken zijn niet voor access to people, zij zijn er voor access to information. Bibliotheek = boek. So just keep it to that!
Nobody will find you???
Bieb = boek. Da’s wel lekker overzichtelijk. Ben benieuwd naar de manier van vraagstellen dan. Haal de computers maar eens weg en vraag het de gebruikers dan nog eens.
Mooi voorbeeld laatst toen een docent vroeg aan de klas wie er blogde. Niemand.
Nog een vraag ‘wie heeft een account op my space (ofzo) en laat daar berichten achter’? Bijna de hele klas.
Maar interessant is het…
Mijn naam is niemand 🙁
Ik hoop dat dit als grap bedoeld was, anders is het wel een erg kortzichtige uitspraak.
Vooral in het web 2.0 tijdperk worden interessanten berichten massaal door bloggers gekopieeerd/gelinkt. Een bericht uit Nederland kan makkelijk door een bekende Amerikaanse weblogger overgenomen worden.
Net als Edwin was ik ook even verbaasd over “nobody will find you” Wil je je fot’s dan ook geen cil2007 tags meer meegeven? HiHi. Die social search dingen doen wonderen op dit gebied.
En nog bedankt voor de link naar Gary zijn presentatie!
Wouter
@ allemaal,
ik ben weggelopen met het idee het zal wel een grapje van haar zijn… anders is het wel heel erg… hoe zeg ik dat… dom 🙂
Het rapport komt deze zomer uit. Zodra het beschikbaar is zal ik uiteraard over schrijven.
M.