CIL 2007 Day 2 – Comments in the Catalog – Community Interaction

Ik zou best Glenn Peterson van Hennepin County Library willen zijn, zeker als ik mag spreken over zoiets ontzettend leuks/goeds/origineels als de gebruiker toestaan om de catalogus aan te vullen met commentaar. Want daar ging deze presentatie over.

Wat is er aan de hand bij Hennepin? Vorig jaar (tenminste dat neem ik aan maar misschien is het al langer geleden) hebben zij in de bibliotheek een project gehad waarbij kinderen commentaar mochten leveren op de titels die zij vonden in de catalogus. Vanwege het enorme succes heeft de bibliotheek besloten met dit project door te gaan. Echter, er moest iets gevonden worden waardoor de catalogus dit aankon. De traditionele OPC-software was hier namelijk niet toe in staat (inmiddels is bijvoorbeeld Primo van Ex-Libris een voorbeeld van software dat daar wel in voorziet).

Toen alles in de catalogus geregeld was kon deze dienst verder uitgebreid worden. Inmiddels is er een rss-feed voor de titels in de catalogus, zo ook voor de comments en gaan er links voor related books naar Amazon.

En het is een groot succes! 5700 comments en 3000 gebruikers over de eerste 11 maanden. De comments worden wel van te voren gescreend om spam en andere ongewenste teksten tegen te gaan. Een woord waar het systeem over valt is title (raad maar waarom :). Elke vier uur krijgt de bibliotheekmedewerker een mail met de laatste comments en kan hij/zij met een klik deze goed-, of afkeuren.

Hennepin is overigens nog niet klaar. Op het wensenlijstje staan nog de volgende dingen:

  • ratings
  • avatars
  • user profile
  • tag cloud

Vanuit de zaal komen interessante vragen, waaronder waarom moet een bezoeker inloggen (is om spam tegen te gaan) en als er een titel uit de catalogus wordt gehaald verdwijnen dan ook de comments (ja).

Bijzondere materie waar bibliotheken zeker eens naar moeten kijken.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com