CIL 2007 Day 3 – Keynote – World Digital Libraries

De laatste dag is aangebroken en in de middag zal ik terugvliegen naar Nederland. Ik heb maar 1,5 uur overstaptijd in Detroit en maak mij daar een beetje zorgen over (inmiddels weet ik dat je met hard lopen dat best kan halen). De laatste keynote dus van CIL2007.

Jammer is dat deze dag niet wordt afgesloten met een sprankelende keynote waar ik dagen later nog aan denk. Nee, dit is een droog en een beetje saai verhaal van John van Oudenaren over de World Digital Library, ook wel WDL genoemd.

Waarom dit project:

  • to promote international awareness en understanding
  • provide a resource for education that matches the needs of globalized, wireless world
  • acquire rare and unique content if interest to scholars and the general public

The World Digital Library will make available on the Internet, free of charge and in multilingual format, significant primary materials from cultures around the world, including manuscripts, maps, rare books, musical scores, recordings, films, prints, photographs, archi­tectural drawings, and other significant cultural materials. The objectives of the World Digital Library are to promote international and inter-cultural understanding and awareness, provide resources to educators, expand non-English and non-Western content on the Internet, and to contribute to scholarly research.

The Vision

Experience the technologies that will put visitors in touch with cultural heritage collections from around the world.

Er doen een aantal partners mee aan dit project en ik dacht even dat ik de KB ook hoorde. Op de partnersite is hier echter niets van terug te vinden, ik zal het dus verkeerd begrepen hebben.

Het initiatief is bijzonder en dat bleek eigenlijk pas aan het einde toen er een filmpje werd getoond om het project te promoten. Toch jammer dat van Oudenaren het niet leuker kon brengen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com