Helemaal enthousiast kwam ik bij deze presentatie van Rachael Clemens vandaan. En het is zo envoudig! Maak een podcast en leg daarin studenten/gebruikers uit hoe de catalogus werkt, wat sfx (link naar podcast) is en hoe zij moeten zoeken in databanken.
See the “Rachael Clemens talks about Podcasting Possibilities for Library Instruction at CIL” videoRachael Clemens talks about Podcasting Possibilities for Library Instruction at Computers in Libraries 2007This video was originally shared on blip.tv by moqub with a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike license.
Clemens deed dit allemaal in het kader van een onderzoek waarbij zij wilde beoordelen of een podcast een goede manier is om informatievaardigheden vorm te geven. Met een groep van 43 studenten van de opleiding verpleging ging zij de confrontatie aan. Een aantal van hen volgden het reguliere informatievaardighedenonderwijs, een aantal alleen de online versie – dus de podcast (al dan niet met video) en een aantal deden beide. De toetsresultaten verschilden niet erg per groep (ze maakten allemaal dezelfde fouten) en dus zou je kunnen concluderen dat deze studenten net zoveel leerden van de online versie als van de IRL versie. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat deze groep studenten zijn weg in de bibliotheek weet en anders niet te beroerd is om te vragen.
Clemens heeft de content in kleine hapklarebrokken online gezet en reclame gemaakt onder de studenten. De docenten kreeg zij enthousiast door bij hen voor te doen hoe een podcast gemaakt wordt (veel docenten weten namelijk niet precies hoe het werkt en werden op deze manier over de streep getrokken).
Het maken van een podcast kost wel veel tijd. Voor een podcast van 6 minuten is Clemens ongeveer 15 uur kwijt, doe daar video bij en zij komt op 21 uur. Haar opmerking dat niet alle studenten een Ipod met video hebben en dat je dus ook een podcast (alleen tekst-gesproken woord) moet maken wordt door haarzelf onderuit gehaald als zij concludeerd dat de podcasts niet beluisterd zijn. De podcasts met video zijn wel veel bekeken (streaming video) en gedownload.
Van haar groep studenten heeft zij veel positieve feedback gekregen. Deze studenten zijn niet de 18 jarigen maar de 30-40 jarigen die wel geinteresseerd zijn in web 2.0 en social software maar die hierbij geholpen moeten worden.
Een aantal van haar opmerkingen die interessant zijn:
- maak geen podcasts over saaie (te lange) onderwerpen zoals bijvoorbeeld IBL
- zorg dat de studenten terug blijven komen. Plaats daarom niet alle podcasts in een keer online maar bewaar er een paar en vertel de studenten dat er elke week of elke twee weken een nieuwe podcast zal verschijnen
- ook al worden de podcasts gewaardeerd, toch vinden studenten het vragen stellen na een normale les heel fijn. Zorg dat je hier iets mee doe, dus zorg voor een vraag/antwoord sessie online (o.i.d.)
Wil je meer weten over dit project en een podcast beluisteren kijk dan op deze website en klik op podOmatic.
Wow, je hebt het druk gehad, zeg! Interessante verslagen, leuk om te lezen.
@ Monique,
graag gedaan!
M.