CIL 2008 – Gaming & Learning – Marsha Spiegelman & Richard Glass

Enthousiaste sprekers, aardig verhaal maar om nu te zeggen, wouw, nee dat niet.

Spiegelman en Glass gebruiken wikis in het onderwijs waarbij de wiki wordt gebruikt om een game mee te spelen. Of eigenlijk hebben zij van de informatievaardigheden een spel gemaakt en gebruiken hier een wiki voor.

Voorbeeld 1:
studenten doen in een team onderzoek naar dode wetenschappers zoals Gauss, Newton, Euler, etc. Zij schrijven een cv van deze persoon waarvoor zij gebruik maken van drie verschillende bronnen (database, wikipedia en een vrij te kiezen bron). Hierna moeten zij alle cv’s van andere teams lezen en een onderwerp uitkiezen waarin zij les willen krijgen. Zij moeten zich inschrijven voor deze les en erbij vertellen waarom zij nu juist deze les willen volgen. Het team met de meeste inschrijvingen wint. In dit spel leren zij hoe informatie gebruikt moet worden en krijgen zij ook informatie over citatieregels.

Voorbeeld 2:
studenten leren boleaanse algebra door middel van zoeken in de database (Math meets Information Literacy). Hiervoor wordt samengewerkt met de wiskundedocent. Bijvoorbeeld zoeken naar n /\ (d \/ c) waarbij de letters voor onderwerpen staan.

Voorbeeld 3:
studenten doen onderzoek naar verhaal waarbij aliens op aarde landen. Hiervoor onderzoeken zij de historische nieuwsbronnen van onder andere de New York Times om antwoorden te vinden op de hints die zij met hun team krijgen. De studenten mogen alle bronnen gebruiken die zij willen om de antwoorden op de hints te vinden. Hun zoekgedrag moeten zij beschrijven en het antwoord op de hint moet als eerste in de zoekresultaten terug te vinden zijn. Op een eigen wikipagina maken zij daarna een artikel met alle gevonden informatie. In dit artikel moet ook een leuke advertentie uit het verleden geplaatst worden. De andere studenten beoordelen de pagina en stemmen op het team dat zij het beste vinden. Het team met de meeste stemmen wint.

Deze sessie was de laatste die ik tijdens CIL 2008 volgde. Ik had namelijk een afspraak bij de Library of Congress voor een rondleiding, speciaal voor de groep Nederlanders samengesteld. En vanwege het mooie weer hadden wij niet echt zin om nog langer in het hotel opgesloten te zitten. Dus hup, naar buiten, wat sightseeing doen in Washington en naar de bibliotheek. Een bijzondere ervaring waar ik nog een post over ga schrijven. Maar nu even niet.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com