CIL 2008 – Laptop Labs: Face-to-Face Social Networking – Ryan Deschamps

Ik kon niet kiezen tussen deze sessie en de sessie Innovation starts with “I” van Helene Blowers en Tony Tallent en achteraf heb ik ontzettend spijt gehad dat ik niet ben opgestapt bij het laptops labverhaal om te gaan luisteren naar de twee superenthousiaste sprekers in de andere zaal.

Want eigenlijk ging de Laptop Labs presentatie over het aanschaffen van een aantal laptops voor de bibliotheek waar de gebruiker dan mee kon werken. En dat was het….. Laptops zijn moderner als het gaat om het interieur van de bibliotheek (vergeleken met al snel oud lijkende desktop computers, daarnaast zijn laptoptassen onderdeel van mode), laptops zijn goedkoper (omdat je geen extra meubilair en beeldschermen hoeft aan te schaffen), je hebt minder ruimte nodig om een laptop te gebruiken en als je een laptop op zijn kant houdt is het net een boek.

De laptops worden gebruikt om jongeren naar de bibliotheek te lokken. Het eerste uur mogen de jongeren doen wat zij willen op de laptop en daarna krijgen zij een uur onderwijs in verschillende onderdelen, zoals het maken van YouTube filmpjes. Maar ook ouderen mogen van de laptops gebruik maken bijvoorbeeld als zij hun belasting in moeten vullen of op zoek zijn naar een baan.

De laptops worden niet uitgeleend en mogen niet mee naar buiten. Ook mag je niets installeren op de laptop. En daarmee mag je weer veel niet en weinig wel. Is dit innoverend? Nee, tenminste niet als je het aan mij vraagt. Ik begreep ook niet helemaal wat deze presentatie op CIL deed. Ik vond het een enorme tegenvaller en zoals ik al zei, ik had beter naar Helene en Tony kunnen gaan luisteren. Zeker toen ik iedereen die daar wel was geweest met enthousiaste verhalen bij de koffie tegenkwam.

Ryan Deschamps is de Other Librarian. Op zijn weblog schrijft hij kritisch over de bibliotheek en de dingen die hem bezighouden en daarom had ik wel wat meer van zijn presentatie verwacht. De presentatie van de sessie staat online bij Google Docs en is daar voor iedereen te bekijken.

3 thoughts on “CIL 2008 – Laptop Labs: Face-to-Face Social Networking – Ryan Deschamps”

 1. Hi Elizabeth,

  Thanks for the feedback. I’m sorry it wasn’t what you were looking for. Having been at CIL last year, I knew there was a niche looking for a pretty bare-bones understanding of how to implement things in their library and they weren’t going to get that from most of the Mashup/Facebook/Twitter etc. presentations that were aplenty at the conference. I was trying to fill in the gap. If I was coming from the Netherlands for the presentation, I think I would have rather saw Helene Blowers and Michael Porter too. Sorry about that.

  I promise to do better next time? 🙂

 2. Hi Ryan,

  I think I should have looked further than just the title 🙂 You’re right about the web 2.0 presentations, there are aplenty of them. Maybe that’s why I was attracted to your presentation because the title didn’t had any web 2.0 in it.

  Next year I’m just going to say HI and meet you in person (that is if my library will let me go to CIL again)!

  Thanks for the feedback, it’s really appriciated.

  M.

 3. Absolutely do! I think the one-on-one presentations are always the best ones anyway. That’s why I go to Computer in Libraries anyway. Hey, I could even introduce you to Helen and Michael if you want. 🙂

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com