Wat dapper van David om samen met zijn baas een presentatie te geven. En wat dapper van Gina om als een van de weinig directeuren die aanwezig waren op CIL een praatje te houden. Beide werken in de Topeka & Shawnee County Public Library.
Gina is zeer van deze tijd, ze schrijft sinds kort op een weblog, begrijpt dat technologie belangrijk is voor bibliotheken en zij gedraagt zich als een bibliothecaris 2.1 (kan snel beslissingen nemen, staat speeltijd van de medewerkers toe, ziet het zorgen voor geld als een van haar belangrijkste taken en heeft daarnaast ook nog tijd voor face to face contact). Zij ziet haar medewerkers als gebruikers en laat hen experimenteren. Dat David Lee King bij hen werkt is niet toevallig. Hij is vanuit het perspectief build your leadershipteam gevraagd om voor deze bibliotheek te komen werken.
Nu wilde ik de link van de weblog van Gina opnemen in mijn post maar kon deze zo snel niet vinden met Google. Op de website van de bibliotheek staat een MeeboMe widget en voor het eerst probeerde ik deze uit. Ik stelde mijn vraag aan de bibliotheek. De medewerker was even bezig met een andere gebruiker dus vroeg hij/zij mij om even te wachten. Na een paar minuten kreeg ik het antwoord. Degene achter de chat wist het antwoord niet en had Gina gebeld. Helaas was zij niet op haar plek en dus kreeg ik haar emailadres om de vraag rechtstreeks aan haar te stellen (en kreeg binnen een half uur het antwoord!). Toen de medewerker op de chat mij een prettige dag wenste vertelde ik hem/haar dat het in Nederland bijna bedtijd is en dit antwoord kreeg ik terug:
Wow! Nice to see we’ve gone international. Glad to hear from you. Aardig, vind je ook niet?
Gina gaat nog even verder. Zij zegt dat het om de mensen gaat en niet om de middelen. Ook gaat het om het stellen van de juiste vragen zoals:
- what makes you feel valued?
- what do you most hope I do as the director?
- what are you most concerned I might do as the director?
Zoals gezegd vindt Gina het belangrijk dat haar medewerkers tijd krijgen om te spelen. David zijn presentatie heet dan ook Making time for web 2.0 omdat web 2.0 nu eenmaal een groot deel van zijn speeltijd inneemt.
Maar waarom moet je tijd vrijmaken voor web 2.0? De 7 redenen van David:
- be relevant to the next generation (IM/chat, usergenerated content, storage, bookmarking, entertainment)
- teach the current generation (information literacy, show grandma how to use flickr, small business owner and vanity searching, news junkies meet rss feeds)
- teach them how to subscribe to your library
- save time (professional reading, IM vs phone vs email, bookmarking, working smarter by using tools
- Patrons want to participate
- Be a community leader (become a community resource, we were the only place teaching Word… )
- Land a Cool Job
Om tijd vrij te kunnen maken moet je blokken in de agenda reserveren en niet vergeten om te blijven spelen. Begin bijvoorbeeld met 23 dingen en doe elke week iets, desnoods in privé tijd. Maar eigenlijk zou de baas jou tijd moeten geven als hij het belangrijk vindt als de bibliotheek meegaat met haar tijd. Ook zou het management trainingen kunnen laten verzorgen voor hen die nog niet veel weten van web 2.0 maar er wel aan willen doen. Of het management kan boeken kopen over het onderwerp die dan weer met collega’s besproken kunnen worden nadat iedereen ze gelezen heeft.
De bibliotheek van nu is mobiel, vernieuwend en overal en altijd.
Presentatie van Gina op Slideshare en die van David op zijn weblog (pdf).
Mooi punt dat je daar maakt. De bibliothecaris 2.1 staat speeltijd toe! We hadden er van de week nog een discussie over met coaches. Hoe ga je om met schuldgevoel dat je krijgt als je tijdens werktijd “speelt” met de 23 dingen. Je baas (en jezelf) overtuigen dat speeltijd ook werktijd is dus 🙂
@ Marina,
het was vooral Gina die zichzelf een bibliothecaris 2.1 noemde en ik kon haar woorden alleen maar overnemen. Ik heb het dus niet zelf bedacht. Ere wie ere toekomt 🙂
Maar spelen is erg belangrijk, zeker als men van je verwacht dat je innovatief bent. Want hoe moet je nu ergens over praten als je er niet eerst zelf mee gespeeld hebt (en dan bedoel ik natuurlijk al die leuke web 2.0 toepassingen die je om de oren vliegen).
Veel speelplezier!
M.
Leuk vak hebben wij he?
Verplicht spelen 🙂
Woepie!