Computers in Libraries 2006

Het is alweer even geleden dat ik in Washington was voor CIL 2006 maar de dagelijkse beslommeringen nemen mij zo in beslag dat ik nog geen tijd heb gehad om over mijn tripje te schrijven. Imiddels zijn er op verschillende blogs een groot aantal artikelen over CIL verschenen en ik heb niet de arrogantie om te denken dat ik iets nieuws schrijf. Maar voor hen die CIL gemist hebben hier een eerste impressie van mijn kant.

Een van de sessies die veel indruk op mij heeft gemaakt is van Alane Wilson. Zij heeft voor OCLC in 2003 een omgevingsscan uitgevoerd. Dit is gedaan om trends te spotten, de omgeving te verkennen en om te toekomst te kunnen bepalen (dus richting geven aan beleid).
It’s about observing, reading, musing, synthesizing and understanding.

Wilson zocht informatie in verschillende bronnen zoals tijdschriften, websites, blogs, kranten, boeken, radio, seminars maar ook door te luisteren en te kijken naar wat er om haar heen gebeurde. Het is verstandig om een team op te zetten van mensen die niets anders doen dan kijken, luisteren en begrijpen. En daar zit vaak het probleem. Hoeveel bibliotheken in Nederland hebben dit soort teams? Wij in ieder geval niet. Trendwatching of onderzoek doen voor toekomstig gebruik gaat tussen de bedrijven door en het is altijd net niet goed genoeg. En dus lopen wij achter de feiten aan, zijn wij (en dan bedoel ik onder andere de bibliotheek waar ik werk) niet in staat om (als wij zo doorgaan) in te spelen op de wensen en behoeften van de gebruikers die over 5 jaar bij ons binnenlopen.

Wilson stelde algemen vragen aan de zaal zoals:

 • Moeten studenten naar de UB komen om informatie te verkrijgen? Waar begint de
  belevenis van de student?
 • Moeten studenten beschikking hebben over een pc om boeken aan te kunnen vra‐
  gen, tijdschriften te zoeken of artikelen te lezen?
 • Waar kan de UB de student tegemoet komen in de dienstverlening?
 • Wanneer wordt de catalogus het meeste gebruikt? Zijn dit de momenten dat de UB
  open is, of zelfs de momenten dat de balies bemenst zijn?
 • Wat gebeurt er op straat—in het leefgebied van de student? Wat gebeurt er op basisscholen en het voortgezet onderwijs, wat voor soort studenten komen er de komende jaren op de universiteit bij?

Op zich moeten deze vragen te beantwoorden zijn als je een beetje logisch nadenkt en onderzoek doet. Schokkender wordt het als je tijdens de presentatie hoort dat een wereldwijd onderzoek onder studenten aangetoond heeft dat studenten de informatie die zij op andere website dan die van de bibliotheek vinden als kwalitatief beter beoordelen dan de informatie van de bibliotheek. De betrouwbaarheid van bibliotheekbronnen vinden de studenten net zo hoog als de informatie die zij verkrijgen via zoekmachines.

Daar sta je dan als bibliotheek met duizenden digitale bronnen…. Opleiden dan maar weer, studenten duidelijk maken dat de bibliotheekbronnen echt veel beter zijn dan de informatie die een gemiddelde zoekmachine geeft en dan maar hopen dat studenten het oppikken…. Een negatief ingesteld persoon leest hierin de ondergang van de bibliotheek zoals die nu bestaat. Er is straks gewoon geen behoefte meer aan een bibliotheek.

Dus moet je wel onderzoek doen, trendwatchen en inspelen op de behoefte van de gebruiker – alleen op een andere manier dan we nu doen. Hiervoor is tijd nodig en mensen die in staat zijn om trends op te pakken en deze om te zetten in een bibliotheekdienst. En dan heb ik het nog niet eens over ICT-afdelingen die mee moeten willen werken, want zonder innoverende ICT-ers ben je als bibliotheekmedewerker nergens.

Meer info: Presentatie Alane Wilson

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com