Het voordeel van een congres net na een ander congres is dat je niet echt tijd hebt om een en ander tot je door te laten dringen. Schrijven over het eerste congres glijdt dan een beetje naar de achtergrond om na een paar dagen rust weer naar boven te komen. Een zondagmiddag, voor de televisie, is daar een goed moment voor.
Educause 2006 vond plaats in Dallas (Texas) in de tweede week van oktober. Zoals bekend ging ik hier als Eduguide naar toe, samen met andere SURF-deelnemers. Mijn onderwerp was Social Software in leerprocessen. Ik moet eerlijk toegeven dat over dit onderwerp niet veel is verteld tijdens Educause. De pre-conference over social software bevatte uiteraard de standaard onderdelen, blogs, wikis, youtube, rss, etc. Niet veel nieuws onder de zon. Van de sprekers Bryan Alexander en Barbara Ganley was de laatste de meest inspirerende, omdat zij al een aantal jaren succesvol blogs inzet in haar onderwijs (het interview dat ik met haar hield is terug te vinden is op de educause weblog). Gerard Dummer (de Edublogger) en ik hebben ons nog net niet verveeld maar veel nieuws hebben wij niet gehoord.
Leuk was een voorval tijdens de preconference. Ik zat niet op te letten toen Bryan Alexander zocht op technorati. Wat hij zocht weet ik dus niet maar ineens vroeg hij aan de zaal “wie weet wie Moqub is?”….. Ik heb mijn vinger maar opgestoken en voelde mij bijzonder vereerd. Na de preconference sprak ik met Barbara en Bryan en zij vonden het erg jammer dat zij geen tijd hadden gehad om met Gerard en mij verder te praten over social software. Ik kan dit alleen maar beamen, had graag met hen samen nog een ochtendje zitten brainstormen.
Na de eerste dag volgde er 3 instensieve dagen van korte sessies (meestal een uur) en heel veel indrukken. De sessies die mij zijn bijgebleven gingen over tagging (PennTags), podcasten en iTunesU. Het laatste is helaas nog niet in Nederland beschikbaar en het is onduidelijk of dit binnenkort zal veranderen. In de iTunesU sessie mochten de deelnemers in enkele minuten een podcast maken en deze online plaatsen. Het ziet er werkelijk fantastisch uit en iedereen was zeer onder de indruk.
Van bijna alle sessies zijn inmiddels verslagen gemaakt en geplaatst op de Edutrip wiki. Ik ben ontzettend trots op alle deelnemers die veel moeite hebben gedaan om deze wiki te vullen en die mee wilden doen aan dit experiment. Blijkbaar is een wiki een uitstekende vorm om een weergave te geven van dit soort congressen.
Rest mij nu alleen nog een hoofdstuk te schrijven voor het boekje dat SURF elk jaar na Educause uitgeeft en dat zal nog even wat energie kosten. Ik vind het vooral lastig om datgene wat ik heb gehoord over social software in een vorm te gieten om er daarna iets zinnigs over te zeggen, iets waar het onderwijs in Nederland iets aan heeft. Gelukkig heb ik hier nog een paar weken de tijd voor.