Deze presentatie werd gegeven door vier mannen: George Saltsman, C. Brad Crisp, Kyle Dickson en Scott Perkins en ging over het project ACU (Abilene Christian University) Connected, een project dat startte in 2008 en waarbij de universiteit alle eerstejaars een iPhone of iPod gaf om op deze manier een visie te ontwikkelen rondom mobiel leren. De doelen van dit initiatief zijn:
- evalueren of op de lange termijn het gebruik van mobiel binnen het onderwijs succesvol is
- educatieve content voor mobiel beschikbaar maken
- faculteiten betrekken in het onderzoek naar mobiel gebruik binnen het onderwijs
- samenwerken
In de afgelopen 18 maanden zijn 2000 devices aan studenten gegeven. De studenten kozen een iPhone of een iPod (touch). Een belangrijke reden voor de keuze waren de kosten die aan het iPhone-abonnement (ook al kregen zij korting) verbonden waren en voor sommige studenten te hoog bleek te zijn. Toch kiest 81% van de studenten een iPhone met een 2-jarig abonnement van AT&T. Binnen de sociale invloedssfeer speelden de ouders vaak een belangrijke rol in de keuze.
Ongeveer 50% van de studenten die meedoet is al lid van AT&T, deze groep is meer geneigd om een iPhone te kiezen ten opzichte van studenten die een abonnement bij andere provider hebben.
Aan het einde van het eerste jaar heeft de universiteit een onderzoek gedaan onder de studenten. Hierin stonden vragen als:
- all things considered, I think that using this mobile device as part of my college experience is….
- what impact has this mobile device had on you..?
In de beginfase ligt het gebruik van de iPhone en de iPod nog erg dicht bij elkaar. Volgens de sprekers komt de verwijding pas later in het jaar. En dan verliest de iPod het van de iPhone. De gebruikers van de iPhone gebruiken de device vaker, ook voor onderwijsdoeleinden en hebben de iPhone vaker bij zich. De iPhone wordt daarnaast vaker gebruikt voor sociale activiteiten. Dit komt door de spreker omdat dat een gewoonte is van studenten, onderwijs op de mobiel is nog geen gewoonte en moet dat dus nog worden. Ook zijn iPhone gebruikers enthousiaster over het device dan de iPod gebruikers, vooral de interactie en communicatie met docenten en onderwijsassistenten wordt hoog gewaardeerd.
Maar wat gebeurd er als zoveel extra studenten ineens gebruik gaan maken van mobiele devices die via wifi het netwerk bevragen. Dat kost enorm veel bandbreedte. En dat is een van de lessons learned die de sprekers ons mee willen geven.
Een andere geleerde les is dat zij wel hebben nagedacht over het aanbieden van de applicaties die zijn ontwikkeld door andere platformen (android en windows mobile). De appstore en het gebruik van docenten van applicaties hebben ervoor gezorgd dat zij zich in eerste instantie hebben gericht op de iPhone.
Na het eerste jaar werd een portal gelanceerd, speciaal voor mobiel. En er is een consortium van verschillende onderwijsinstellingen opgericht die onderzoek doen naar het gebruik van mobiel in het onderwijs.
Onderstaand filmpje is ook gemaakt en laat het volgende zien:
What might a university look like with a fully deployed program of converged devices like the iPhone? Connected is one possible vision. This fictional day-in-the-life account highlights some of the potential benefits in a higher education setting when every student, faculty, and staff member is “connected.” Though the applications and functions portrayed in the film are purely speculative, they’re based on needs and ideas uncovered by our research – and we’ve already been making strides to transform this vision of mobile learning into reality.
Update: Linda Tambuyser schreef op haar blog (even naar beneden scrollen) ook over deze sessie en heeft nog wat foto’s van de uitkomsten van de enquête onder studenten gemaakt. Interessant om ook te zien dus.
Mooi dat ze dit jaar terug mochten komen. Ik was vorig jaar bij hun presentatie en vond het toen indrukwekkend. Ik kan me in hun conclusies vinden maar het lijkt er op alsof ze wat minder zijn opgeschoten dan gedacht.
De portal waar je naar linkt lieten ze vorig jaar al zien (wellicht was die toen minder ver af dan ze deden geloven) en het consortium is ook nog kraaknieuw zo te zien.
Maar…ze ontwikkelen het door, dus hebben ze waarschijnlijk volgend jaar ook voldoende nieuws te vertellen om er weer te zijn. En dat is ook wel mooi bij zo’n conferentie, als je een project zich door de jaren heen kunt zien ontwikkelen.
@ Pierre,
in het mooie boekje dat ik nog bij de sessie heb gekregen en nog niet helemaal heb gelezen stond wel dat zij door hetgene dat zij doen erg vaak gevraagd worden als consultant, presentator, etc. en dat dat zo erg was dat zij bijna geen tijd meer hadden om gewoon te werken.
Ik had wel het idee dat zij met studenten en AIO’s samen leuke en interessante apps aan het ontwikkelen zijn. Als je bezig bent met mobiel en onderwijs is dit zeker een universiteit om te volgen.
M.
Mooie post! Doet me denken aan Duke’s iPod initiatief, presentatie EDUCAUSE 2006. Link naar wiki Edutrip helaas even niet te vinden (verplaatst door Risbo), maar de pagina van Duke Digital Initiative (gaat door) is ook de moeite waard http://dukedigitalinitiative.duke.edu/. Ook interessant om te lezen dat men veel gevraagd wordt als consultant en nauwelijks meer tijd heeft voor het eigen project. Tja als meer mensen hun praktijk beschrijven en delen, zucht .. Good Practices of gewoon ‘Practices’