Educause: Keynote Lawrence Lessig

Ik had enorm uitgekeken naar de keynote van Lawrence Lessig (bio) op de tweede dag van Educause. En hij heeft al mijn verwachtingen waargemaakt, wat een bijzonder inspirerende spreker is deze man. En het tempo in zijn slides, die ontzettend goed zijn verhaal ondersteunen, je wordt gewoon jaloers op zoveel presentatietalent.

lessig

Het onderwerp van Lessig’s presentatie was uiteraard copyright. Vanuit een aantal observaties liet Lessig ons zien dat wij verkeerd bezig zijn en hoe wij dit kunnen veranderen. Wij ja, onderwijsmensen moeten voorop lopen als het gaat om Open Access en Creative Commons, Science Commons of CC Learn.

Er zijn een paar dingen die wij kunnen doen:

  1. de wet veranderen (= hopeloos)
  2. de normen veranderen en CC promoten (is een optie maar gaat vaak niet zo snel en is een moeizaam proces)
  3. content vrijwillig delen door middel van Open Access – zorgen voor een infrastructuur die legaal content ter beschikking stelt aan de rest van de wereld – bijvoorbeeld door CC 0 (CC zero) te gebruiken, uiteraard is een andere CC ook goed.

En de NWO doet alvast een stapje in de goede richting en ook de Open Access week was bij mijn universiteit(sbibliotheek) een succes. Kleine stapjes zijn ook stapjes. Ik denk dat Lessig alvast best een beetje trots kan zijn op ons kikkerlandje.

2 thoughts on “Educause: Keynote Lawrence Lessig”

  1. Kiek, daar ben ik wel jaloers op! Lessig gezien .. gij bofkont.

    Een andere optie is in mijn ogen: CC promoten door de makers van applicaties “out there” het gedachtegoed te laten verspreiden. Wat bijvoorbeeld als je enkel een blog aan kunt maken als je na hebt gedacht over de licentie die je eraan mee wilt geven? Ik heb vaak het idee dat het niet zozeer is dat de norm er niet is, maar dat mensen zich niet realiseren dat informatie ook vrij kán zijn.

  2. Ik heb Lessig ooit gehoord tijdens een verhaal in Amsterdam. Was toen ook onder de indruk over zijn staccato presentatietechniek. Goed verhaal en een geweldige ondersteuning door Keynote. Je merkte echt dat hij dit al zo vaak verteld had dat het een goed geoliede machine is, maar ondanks deze herhaling toch een zeer bevlogen verhaal.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com