Een HappeNing vol Passie

Na de HappeNing tijdens OCN van 7 en 8 oktober moest ik echt even bijkomen. Het was zo overweldigend dat ik er gewoon moe van was in mijn hoofd. Ik kon er niet over schrijven, wel foto’s uploaden en dat heb ik ook gedaan.

Vanavond heb ik even tijd om stil te staan bij de twee dagen en om op te schrijven wat mij is bijgebleven. Eigenlijk begon de organisatie van de HappNing al ver voor de OCN. Bij een restaurant kwamen een aantal bibliobloggers eind mei samen om te brainstormen over een HappeNing – een evenement gekoppeld aan de Bibliotheek 2.0 Ning. De ideeën vlogen over tafel maar er waren een aantal maren. Bijvoorbeeld de financiën. Het organiseren van een evenement kost nu eenmaal geld en waar we dat vandaan moesten halen wisten we toen nog niet. Maar ook de vraag over de locatie, daar hadden we nog geen antwoord op. Toen Gerard het idee opperde om de HappeNing onder te brengen op de OCN was het snel geregeld. Het HappeNing-team kreeg de vrijheid om een programma samen te stellen van twee hele dagen. Keynote sprekers werden geregeld, workshop mensen gevraagd iets te knutselen en iedereen die wilde helpen kreeg een taak toebedeeld. Ik zelf heb mij beziggehouden met het maken van het logo voor de button en de shirts en deze met financiële ondersteuning van Jan besteld. Veel gebeurde er online en op zich is dat bijzonder. Want het liep fantastisch. De strubbelingen die wij tegenkwamen tijdens OCN (geen wifi, slechte bewegwijzering, programma dat niet duidelijk was, geen computers, etc.) lag meer aan de RAI en de organisatie van OCN dan aan de HappeNing.

De eerste dag heb ik weinig meegekregen van de keynote van Erwin Blom omdat ik buiten op de gang stond om mensen die naar ons op zoek waren te helpen. Aan het einde van zijn sessie kwam ik binnen, ben ik op de grond gaan zitten en heb ik interessante dingen gehoord. Ik heb geen aantekeningen gemaakt omdat Jaap alles filmde en ik ervan uitga dat deze opname binnenkort online zal staan. Na de keynote waren Marina en ik aan de beurt. Een sessie over delen 2.0.

delen 2.0

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: copyright auteursrecht)

En ere wie ere toekomt Marina heeft enorm veel tijd gestopt in deze presentatie! Ik was soort van de sidekick, wat ik helemaal niet erg vond overigens. Ik stelde de vragen aan het publiek en samen probeerden wij in gesprek te komen met de zaal. Marina’s verslag van de sessie staat op haar weblog.

Tijd voor de lunch. Een broodje halen en snel naar de stand van UGame – ULearn waar Dark Ink (de game voor en door studenten waar je mediawijs en informatievaardig van wordt) werd gereleased. Op de eerste etage waar – naar ik heb gehoord – niet veel mensen kwamen (wel bij onze stand hoor!). Als gevolg hiervan was de borrel aan het einde van de dag verplaatst naar bijna naast onze stand. Geweldig toch.


Ik ben erg blij met de collega’s die wilden meehelpen op de stand en ook met student Miriam, die – omdat zij aan Dark Ink heeft meegewerkt – de absolute kenner is van de game. En ook Harald was van de partij, hij was tijdens het proces de technisch projectleider, een rol die hij erg goed heeft vervuld. Veel bezoekers kwamen een kijkje nemen bij de stand, vragen stellen en Dark Ink spelen. De demo van de game kun je  downloaden zodat je hem thuis ook kan spelen. Het is een demo en hij is nog niet af (kan ook niet in zes maanden tijd), en ja er zitten ook nog enkele eigenaardigheden (bugs) in. Vaak kwam de vraag of wij de game nog af gaan maken. En wij doen dit graag maar zoeken hiervoor nog partners en sponsors dus heb je een suggestie, laat dan even een berichtje achter.

Tijdens de lunch mocht ik ook nog even een interviewtje doen met Tim Spalding. Niet voorbereid.. en dan ook nog in het Engels…. dit is wat er van is geworden.


OCN2008: Tim Spalding from Jaap van de Geer on Vimeo.

Na de lunch werd de HappeNing een hands-on experience met de workshop van Guus. En ook WoW!ter deed zijn presentatie over de Nederlandse biblioblogs. Dag 1 was ten einde. Maar niet voordat wij nog gingen eten met een aantal bibliobloggers om nog even na te praten over de dag. Als een tevreden mens ging ik naar huis.

Dag twee was gelukkig minder hectisch dan de eerste dag. De keynote van Tim Spalding kon ik bijna in zijn geheel meemaken. En dat hij veel vertelde over LibraryThing is misschien wel mijn schuld. Tim vroeg namelijk aan Essen2punt0 en mij waar de focus van zijn presentatie moest liggen en wij antwoorden, bij LibraryThing natuurlijk. Ik kreeg van Tim nog een cadeautje, maar daarover in een andere post meer.

Na Tim mocht Wilma iets vertellen over Hyves en bibliotheken. Ik ben er nog niet helemaal uit of je als bibliotheek iets moet doen op Hyves want de belangrijkste vraag is wat dan? Dat onze doelgroep daar zit kan ik niet ontkennen maar maak er maar eens een originele pagina/content van zodat gebruikers van de bieb jouw vriend(in) willen worden. Wat ik ontzettend leuk vond aan de sessie van Wilma was dat wij via onze mobiel konden stemmen op stellingen en dat de uitkomsten niet veel later live werden getoond, je zag de balk met aantallen stemmers gewoon bewegen. Gaaf!

Na de lunch was er een sessie van Jeffrey Snijder over livecasten en werd er gediscusseerd met een panel over stellingen die het HappeNingteam op de dag zelf nog had bedacht.

Foto: Jeroen van Beijnen

Op de achtergrond kwamen de tweets en flickrfoto’s getagged met #ocn2008 voorbij in een twitterfountain. Ontzettend mooi gedaan door – als ik het goed heb – Guus. Jeroen van Beijnen heeft de fountain aangemaakt – thanks voor tip op twitter.

De tweede dag was er geen borrel (volgens mij waren er ook minder mensen dan op dag 1) waardoor iedereen de RAI snel verliet. Per DOK-bus werd een groep, inclusief Tim Spalding, naar de OBA gebracht waar wij nog hebben gegeten en rondgelopen. Onderweg naar huis kwamen er ontrustende berichten langs op twitter…. volgens mij zaten de meeste bibliobloggers met zenuwen de berichten van Marina te volgen. Het liep gelukkig allemaal goed af.

Conclusie van de twee dagen OCN:

 • negatieve publiciteit rondom OCN doet het aantal inschrijvingen voor een conferentie geen goed, geen reactie van de organisatie hierop is dan ook eigenlijk een beetje dom als je het mij vraagt
 • een HappeNing is een echte HappeNing als mensen op de grond moeten zitten omdat er te weinig stoelen zijn
 • wifi is een absolute must! (en zeg nou niet dat de RAI dat niet kan faciliteren want ik heb al een keer meegemaakt dat het wel kon)
 • twitter is de tool voor de snelle berichtgeving tijdens conferenties, eigenlijk kun je niet zonder
 • de HappeNing is een succes te noemen (wil je het HappeNingteam boeken voor de organisatie van een conferentie, workshopsessie oid laat dan een berichtje achter op de bibliotheek 2.0 Ning – hoop dat het HappeNing-team er net zo over denkt als ik 🙂 en dat het team wordt uitgebreid met andere enthousiastelingen)
 • het irl ontmoeten van online contacten zorgt soms voor hilarische momenten, joh jij lijkt ook niet op jouw foto!
 • ik heb in twee dagen voldoende PASSIE gezien om het de rest van het jaar vol te houden
 • wij zijn er nog lang niet, er is nog genoeg te doen in bibliotheekland maar het begin is er
 • volgend jaar geen OCN, over twee jaar wel?

En uiteraard een grote DANK voor iedereen die deze HappeNing mogelijk heeft gemaakt!!

8 thoughts on “Een HappeNing vol Passie”

 1. Grappig dat het jou ook is opgevallen.

  Ik heb er nog niet over geschreven maar wilde de OCN2008 ook samenvatten in 1 woord; Passie!

 2. Jullie team deed het geweldig ! Thx ! In september is er de Vlaamse tegenhanger via VVBAD… Misschien dat…. Wie weet…
  En dat enthousiasme, die passie, die straalt ver hoor !

 3. Die passie geldt voor de happening, laten we hopen dat we de OCN een beetje hebben kunnen betoveren met die passie.

 4. @ Dappere Bas,

  heb je het woord niet gebruikt in een van jouw tweets 😉

  @ Veerle.

  dank! Je weet ons te vinden, als we kunnen helpen, euh als ik kan helpen dan hoor ik het wel (kan niet voor iedereen spreken en moet dat ook niet doen, foei!)

  @ WoW!ter,

  als OCN deze passie niet heeft gevoeld…. nou dan weet ik het ook niet meer en heb ik maar 1 woord nog over, kansloos.

  M.

 5. Dat stukje over het HappeNingteam, sta er helemaal achter (maar dat wist je al). Moeten we binnenkort maar eens over hebben!

 6. @ Gerard,

  een HappeNing-team, dat telkens wisselt van samenstelling, voor al uw feesten en partijen 🙂 Tegen een leuke vergoeding en slaapplaats natuurlijk *hihi*

  M.

 7. Ha Liesbeth, als er ééntje Passssie was, was jij het wel. Je bent de spil van het HappeNing-team. thnx!

 8. Heldere conclusie. 🙂
  Wat een mooi feestje was het. Een feest van herkenning, met de billen op de grond en buttonsprikkend door de gangen.
  Zo’n bijzondere samenwerking dat kan vooral met jou in een HappeNing-team. 🙂 Je bent top!

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com