Fall 2007 OpenCourseWare Consortium Conference – Lindsey Weeramuni (MIT)

DSC_2921.JPG

DSC_2921.JPG,
originally uploaded by moqub.

Lindsey is binnen MIT verantwoordelijk voor IP – wat staat voor Intellectual Property. Zij werkt hier fulltime aan, samen met een parttime collega. En ik moet zeggen, bij MIT nemen zij IP zeer serieus.

Momenteel heeft MIT 1703 cursussen online staan en zal binnen de twee maanden het magische getal (oftewel het van te voren gestelde doel) van 1800 cursussen halen.

Als er in een cursus materiaal van anderen zit dan zijn er bij MIT een paar opties:

– request permission from the copyright holder (permission objects)
– replace it with an original commisioned image
– remove it and put a citation of or link to its original source

De meerderheid van de cursussen van MIT bevat content waarbij de copyright bij anderen ligt. Veel van deze content wordt na een verzoek van MIT, vrijgegeven voor gebruik binnen OCW. Als een verzoek wordt afgewezen, dan vraagt MIT het niet nog een keer. Ook betaalt MIT geen geld om rechten af te kopen. Als er geld wordt gevraagd dan besluit MIT om de content, bijvoorbeeld een afbeelding, niet op te nemen in de cursus.

Soms is het handig om kanalen van de universiteit te gebruiken bij het vragen om toestemming voor het gebruik van content. Denk hierbij aan studenten en docenten, maar ook allumni en de bibliotheek. Zij hebben vaak ingangen die bij het OCW bureau niet bekend zijn.

Wat voor mij een eye-opener was is dat als je toestemming vraagt voor het gebruik van bijvoorbeeld een afbeelding, je aan de “eigenaar” moet vertellen dat het onder een CC-licentie wordt geplaatst op de website en wat die CC-licentie inhoudt. Daarmee kan het zijn dat commerciele content in het publieke domein komt en op een andere manier gedeeld kan worden dan de “eigenaar” wellicht gewend is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com