Vandaag de hele dag bij de IP-lezing in Amsterdam geweest en om niet te schrijven wat iedereen al heeft geschreven, heb ik eerst even mijn bloglines nagelopen. Maar zo te zien is iedereen of nog onderweg of te moe om te bloggen.
De dag begon om 9 uur met koffie en koekjes. Om half 10 riep Boyd Hendriks ons in de zaal om uit te leggen hoe de workshop van die ochtend er uit zou zien. Hendricks is erg geinteresseerd in hoe je blogs of wikis in kan zetten bij projecten en na een korte introductie over web 2.0 door hem en Simon Lande werd de groep in 4-en verdeeld en konden wij gaan brainstormen. Mijn groep was erg divers van samenstelling en soms was het moeilijk om langs de “beren op de weg†te komen tot zinnige uitspraken. Want tsja wat doe je als niemand mee wil werken aan je blog of wiki, wat is de rol van de Informatie Professional en hoe ver gaat die rol (faciliteren, gebruikers aanzetten tot schrijven, zelf het goede voorbeeld geven, archiveren, etc.)? Op zich kwamen er wel interessante dingen naar boven, maar echt vernieuwend was het niet (tenminste niet voor mij). De andere groepen hadden volgens mij eenzelfde probleem. Dus waren de conclusies niet schokkend. Duidelijk is wel dat je als IP-er in dit gat moet springen en mee moet gaan met de ontwikkelingen, liever nog voorop lopen.
Hendricks wil een wiki inrichten met als onderwerp deze sessie en vroeg de groep om bijdragen te leveren. Een en ander moet resulteren in een artikel in Informatie Professional. Ik denk dat ongeveer de helft van de aanwezigen heeft aangegeven mee te willen werken dus op zich zou dat tot een bijzonder artikel moeten leiden. Het is in ieder geval een originele en nieuwe manier van werken die ik, uiteraard, toejuich.
Na de lunch was het tijd voor wat plenaire presentaties van onder andere Chris Sherman. Zijn presentatie had ik al gehoord in Washington maar hij is een inspirerend spreker en dus fijn om naar te luisteren. Na Sherman kwam Simon Lande aan het woord en gaf ons een overview van web 2.0 zoekmachines. Leuk overzicht, wel wat nieuwe dingen gehoord. De derde sessie – na de koffie – was van Theo Huibers (die ik persoonlijk nog niet kende). Hij hield een duidelijk betoog over hoe zoekmachines werken en wat de gevaren hiervan zijn. Duidelijk is dat wij (IP-ers) de gebruikers duidelijk moeten maken hoe zoekmachines te werk gaan en de gebruiker bewust moeten maken van de gevaren. Wat de gebruiker met deze kennis doet is aan hem, maar het is onze rol om deze informatie te verschaffen. Jeroen Bosman eindigde de dag met een overzicht van zoekmachines (waar komen we vandaan en waar gaan we heen).
De conclusies van de dag werden besproken aan de hand van stellingen:
- Web20 betekent een revolutie in het gebruik van internet/intranet door informatie professionals
- Folksonomy en tagging door gebruikers leveren betere zoekresultaten op dan zoeken met de traditionele taxonomieen
- Search optimizers en –marketeers bedreigen de vrije toegang tot informatie op het internet
60% van de aanwezigen plaats bij deze uitspraak een rode stip, een nee dus. Het commentaar uit de zaal was duidelijk, het wordt geen revolutie maar dat wil niet zeggen dat “wij†ertegen zijn.
20% van de aanwezigen is het hier mee eens. Een argument hiervoor is dat de groep die de tags maakt deze ook moet gebruiken, het maakt dan niet uit of een tag “goed†is.
Er hoeft geen angst te zijn als wij ervoor zorgen dat de gebruiker weet waar hij mee bezig is en hoe het principe van zoekmachines werkt.
Mijn algehele gevoel van de dag:
Leuk om iedereen weer te zien en om nieuwe mensen te ontmoeten (WoW!ter!). Ik heb niet veel nieuwe dingen gehoord maar dat had ik ook niet echt verwacht. Het publiek is ouder dan 30 – de groep onder de 30 is zo klein dat deze te verwaarlozen is. En juist deze groep zou je willen zien en horen bij zo’n lezing. Waar zijn zij? Was het congres misschien te duur? Dus was mijn commentaar op het evaluatieformulier: kan het volgende keer iets goedkoper zodat ook de jongere mensen komen.
Meer inhoudelijke stukjes over de diverse lezingen een andere keer!
In mijn geval te moe om te bloggen… Maar ik zet je wel even bij mijn update! 🙂 CU in augustus…
Danniëlle was je voor met bloggen, en natuurlijk ook met commentaar. Maar ze traint dan ook iedere dag om de sneslte te zijn 😉
@ Danielle en WoW!ter,
haha nou ik zag haar nog niet in Bloglines (maar die heeft ook een vertraging)… enne ik moest alle input nog verwerken tot een mooi verslagje…. Volgende keer ben ik echt de 1ste!
M.
@WoW!ter: Maar dat is een oneerlijke vergelijking, ik had niets inhoudelijks te melden. Dus wat mij betreft krijgt M alle eer!
Inderdaad – te duur voor studenten en mensen in schaal 7-8. Mij leek het een interessante bijeenkomst maar buiten mijn budget. Waarom in het Hilton?
@ Danielle, dank je wel hoor 🙂
@ Dick Vestdijk, ik had het geluk dat mijn baas wilde betalen anders was ik ook niet gegaan. Het Hilton zal vast gekozen zijn voor de status, denk ik. Veel Surf/CWIS bijeenkomsten zijn in Mediaplaza in Utrecht – ook een grote zaal en volgens mij veel goedkoper. Ik heb bij de vraag suggesties voor volgend jaar dan ook gezegd: laat die studenten eens aan het woord. Ik wil namelijk wel eens weten wat daar leeft en zij zijn tenslotte de mensen die het straks moeten doen.
M.
@M: Ik kwam toevallig oud docenten van mij tegen van de (toen nog) BDI Maastricht. Ze vertelden dat ze dit jaar 2 IDM studenten hadden meegenomen. Misschien kunnen andere hogescholen dit voorbeeld volgend jaar volgen? Enne, mijn baas betaalde het ook hoor….
Hi bloggers e.a.
Prima congres dit jaar en ik ga -mijn- kladjes zeker nog uitwerken voor mijn blog… Maar… het missen van een dag op je werk betekent niet dat iemand anders je werk doet, dat is wel jammer…. en ik had eerst andere zaken te bloggen.
Ik hoopte al dat één van de biebbloggers iets zou posten over het verhaal van Boyd. Jammer altijd dat je een keus moet maken tussen 3 workshops die allemaal interessant zijn…
Van Wouter begreep ik al dat jij er was… en nog wat bloggers… dus ik verwacht nog wel wat meer…
Grtz
Rita Niland
@ Rita,
ih heb mijn best gedaan om nog iets te vertellen over de morgensessie met Boyd Hendriks (zie post van 1 juni) maar er was gewoon niet heel veel meer te vertellen.
Inmiddels is de discussie op volle gang (met name bij Sybilla) en ik neem aan dat her en der nog wel wat posts zullen verschijnen met inhoudelijke elementen.
Ik zal volgende keer naar je uitkijken 🙂
M.