Kenniskaarten – werkt dat?

Ik denk dat de meningen verdeeld zullen zijn als je bovenstaande vraag in een groep mensen zou stellen. Er zullen mensen bij zijn die menen dat je niets hebt aan een uitgebreide gouden gids waarin staat wie wie is. Er zullen ook mensen bij zijn die gewerkt hebben met kenniskaarten en die weten wat de kracht van kenniskaarten kan zijn. En er zal een groep zijn die het gewoon niet weet, die zich er wel iets bij voor kan stellen maar die het in de praktijk nooit mee heeft mogen maken. Tot die laatste groep behoor ik.

En daarom was het goed dat ik vandaag aanwezig was bij de Masterclass Kenniskaarten, georganiseerd door Media Plaza in Utrecht. Het is altijd leuk bij Media Plaza, ik moet nog steeds glimlachen om de tv-monitoren in de grond van de wc, waar als je een plasje pleegt, je even het laatste nieuws kan lezen.

De masterclass Kenniskaarten werd bezocht door een kleine groep mensen (19 in totaal), wat op zich niet slecht is want je kan dan beter met elkaar discussieren en brainstormen. Janine Swaak gaf een inleiding op het onderwerp en legde uit welke problemen kenniskaarten oplossen. Haar collega Marjan Grootveld liet daarna een aantal concrete toepassingen zien. En ook al waren er veel mensen in de zaal die werkzaam zijn bij de overheid en in het onderwijs waren de voorbeelden gekozen uit het bedrijfsleven. Dit is mede het gevolg van het feit dat Swaak en Grootveld werken bij het Telematica Instituut en dit bedrijf nu eenmaal meer samenwerkt met het bedrijfsleven dan met de overheid of het onderwijs. Toch gaven de voorbeelden genoeg inzicht en brachten zij mij op nieuwe ideeen. Na de lunch kreeg Mike Holsteijn van Resense het woord. Ik had een werknemer van dit bedrijf al eerder aan het werk gezien tijdens de Know How serie dus wist wat ik kon verwachten. We kregen een opdracht. Iedere deelnemer moest aangeven hoeveel kennis hij/zij bezit op het gebied van een aantal kennisgebieden. Aan de hand van de uitkomsten gaf Holsteijn aan hoe een bedrijf deze informatie kan gebruiken om de kennis in het bedrijf in kaart te brengen en om hiaten op te vullen.

Volgens Holsteijn zijn er een aantal klassieke fouten die bedrijven maken bij het inplementeren van kenniskaarten:

  • breng niet tegelijkertijd kennis en ambitie van de werknemers in kaart
  • maak geen kenniskaarten van een smoelenboek zonder een gedegen analyse vooraf
  • baken de kennisgebieden helder en duidelijk af
  • voeg geen hobbyveld toe in de kenniskaart
  • maak een duidelijke definitie van kennis – vragen aan een werknemer wat hij/zij allemaal weet levert in veel gevallen geen informatie op, gebruik daarom standaardlijsten waar de werknemer keuzes moet maken tussen vooraf vastgelegde antwoorden
  • bouw geen systeem waardoor het “IT-project” leidend wordt

Ik heb vandaag veel gehoord wat ik al wist, maar het was goed om andere deelnemers te spreken die twijfelen over het invoeren van kenniskaarten. Of wij in de bibliotheek kenniskaarten gaan gebruiken, ik denk het wel. Na het implementeren van een nieuw intranet is dit namelijk een logisch vervolg. Ik neem ook aan de deze kenniskaarten gebruikt zullen worden om de ambities van de medewerkers in kaart te brengen. Maar eerst de kennis. De rest komt dan vanzelf wel.

Leuk detail van de dag. Bij het aanmelden zag ik de foto van Marjan Grootveld en zij kwam mij heel bekend voor. Vanmiddag zocht zij mij op met de vraag: “kennen wij elkaar niet ergens van?” En nu ben ik al de hele dag aan het denken, momenten in mijn herinneringen aan het terug roepen en ik kom er niet uit. Ik ken haar maar weet echt niet meer waarvan…..

De slideshows van vandaag worden geplaatst op de website van Media Plaza.

Meer informatie: Media Plaza en Telematica Instituut

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com