Library 2.0 – Stroomt – themamiddag – Menno Rasch

Library 2.0 - Stroomt - themamiddag - Menno Rasch

Library 2.0 – Stroomt – themamiddag – Menno Rasch,
originally uploaded by moqub.

Menno Rasch (senior informatiespecialist bij de universiteit van Utrecht) vertelde over de website van de UB en over de toekomstplannen. Voor sommige onderdelen hebben zij samengewerkt met Stroomt, dus de link naar deze middag was snel gelegd.

In 2005 heeft de UB een gebruikersonderzoek naar usability van de catalogus gedaan en de resultaten daarvan zijn in de nieuwe website opgenomen. Zo kan de gebruiker direct vanaf de homepage zoeken, door middel van een grote en duidelijke zoekbox. De website van de bibliotheek is daarmee meer gefocussed op de catalogus en omega (voor elektronische informatie).

Als we het over Library 2.0 hebben dan is de UB van Utrecht een echte Library 2.0 bibliotheek. Tenminste het gebouw. In de avonden en de weekenden zijn zij open, er staat op alle pc’s chatsoftware, er zijn goede stoelen en grote beeldschermen, bellen en overleggen/samenwerken mag en er is goede koffie. Bij het ontwerp van het gebouw is erg vanuit de gebruiker gedacht.

Nu de website nog. Plannen in de richting van gepersonaliseerde portalachtige pagina’s worden momenteel uitgewerkt. Waarbij het delen van boekenplanken (waar gebruikers interessante boeken, tijdschriften op kunnen bewaren) tot de mogelijkheden behoort.

Onlangs is er een brainstormsessie geweest met als titel verrijking catalogus. Hier kwam uit dat er onderdelen in de catalogus moeten komen zoals:

  • anderen leenden ook..
  • tags toevoegen
  • comments
  • user rating

Rasch heeft aan het einde van zijn presentatie een aantal interessante overdenkingen. Met 25.000 actieve leners op 3,6 miljoen boeken – gaat dat iets zinvols opleveren? Is dit genoeg massa voor bijvoorbeeld tags, comments, etc.? De bibliotheek bevat enorme hoeveelheden wetenschappijke, vaak peer-reviewd literatuur – hoe kan een beperkte gebruikersgroep daar op een zinvolle manier content aan toevoegen?
De bibliotheek is in de eerste plaats informatieverstrekker: gebruikers komen iets halen. Is het wel mogelijk om de dienstverlening zo te veranderen dat gebruikers dingen komen brengen/participeren?

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com