Afgelopen maandag was ik bij het Nationaal Gamingdebat in de Balie in Amsterdam. Dit debat was georganiseerd door Digibewust op de vooravond van de European Safer Internet Day.
Aan het begin van het debat werd de nieuwe internetsite weet wat ze gamen gelanceerd. En werd er aandacht besteed aan het onderzoek van Junior/Senior over gaming waarbij jongeren gevraagd is wat zij vinden van games.
Het debat was ingedeeld in drie rondes. De eerste ronde had de titel de invloed van games. De panelleden waren Jeroen Jansz (UvA), Keith Bakker (Smith & Jones), Geert-Jan (IVO) en Arda Gerkens (SP). Tijdens dit onderdeel werd vooral gesproken over verslaving, gevaren en de niet zo leuke kanten van het spelen van games. Gelukkig bracht Jeroen Jansz het panel af en toe weer terug door te relativeren en kwam hij met goed onderbouwde argumenten. Want het is tenslotte zo dat games niet verslavend zijn, maar dat sommige gamers een aanleg hebben om verslaafd te raken. En dat Keith Bakker deze gameverslaafden net zo behandeld als cocaineverslaafden en dat dat helpt wil natuurlijk nog niet zeggen dat gameverslaving hetzelfde is als een verslaving aan harddrugs.
Het tweede debat ging over het belang van games. In dit panel zater Jurrie Hobers (Codemasters), Pieter Slingerland (Coded Illusions), Boris van der Ven (Gamekings) en Jeroen van Mastrigt (HKU). Tijdens deze ronde werd voornamelijk gesproken over het belang van games voor de Nederlandse economie.
De derde en laatste ronde had de titel games hebben de toekomst. Jasper Schoo (e-Sportbond), Seth van der Meer (NLGD) en Wim Veen (TU Delft) bespraken de leuke kanten van games. En dat was een fijne afsluiting na de negatieve toon van de eerste ronde.
In de zaal zat een divers publiek, van pers, onderzoeksbureau’s, producenten en onderwijsmensen. Maar ook meneer R van Nintendo. En natuurlijk heb ik hem even aangesproken. Al met al een leuke en interessante avond.
Wat overigens niet gold voor de avond die ik op dinsdag had in Speakers in Delft. In het kader van het Studium Generale sprak Geert Jan Olsder over Speltheorie – conflicten en coalities. Want ook al had Olsder gezegd het niet te theoretisch en abstract te maken werd het dat wel en was er, voor mij in ieder geval, geen touw aan vast te knopen. Weglopen is onbeleefd en dus heb ik het uur uitgezeten. Overigens werd de presentatie opgenomen voor Collegerama, dus als iemand het nog een keer na wil kijken, klik dan hier.