Zondag was de 2e dag van Next Library 2015 en we begonnen al vroeg. Om 9 uur werden we weer verwacht in DOKK1. Omdat ik te laat was voor de keynote van Deborah Jacobs en ik buiten de zaal moest zitten heb ik hier weinig van meegekregen. Ik deed dus extra mijn best om op tijd te zijn voor de interactieve sessie Imagining the Library as Studio van Melani Huggins & Margaret Sullivan.
Beide dames hebben een toolkit ontworpen om bibliotheken te helpen bij user centered design. Nu is dat niets nieuws voor mij maar ik vind het altijd leuk om met nieuwe tools/kits en mensen aan de slag te zijn. De vraag is hoe ontwerp je vanuit de gebruiker diensten en producten. In plaats van dat uit jezelf te doen. Om dit te kunnen doen wordt er vaak gebruik gemaakt van persona’s en een customer journey. Zo ook deze keer. Ik zat samen met Susan McVey aan de tafel Career Engagement.
En Peter (onze persona) wilde, na zijn afstuderen, een nieuw ontwerp voor bestek op de markt gaan brengen. Wij mochten bedenken hoe de bibliotheek hier een rol in kon spelen. Om te beginnen door key moments aan te wijzen/ op te schrijven.
Daarna kozen we vanuit een vaste lijst van library as… kaarten welke ruimtes Peter nodig heeft voor de activiteiten.
Op de Library as Studio website vind je meer informatie over deze toolkit. Overigens was dit niet de enige toolkit die tijdens de conferentie werd gebruikt. Ook Design Thinking for Libraries was aanwezig. Interessant is dan om te onderzoeken welke toolkit beter werkt (of wat er goed werkt aan beide toolkits) en of het nodig is om een Nederlandse variant te maken naast de Scandinavische en de Amerikaanse. Waar het uiteindelijk om gaat is dat de gebruiker diensten en producten krijgt aangeboden die vanuit zijn belevingswereld zijn ontworpen. En voordat we zover zijn hebben we nog wel een landweggetje te gaan.
Voor de tweede interactieve sessie ging ik mee met een bezoek aan de bibliotheek van de Aarhus School of Architecture.
Deze bibliotheek heeft zichzelf her uit moeten vinden omdat zij niet heel succesvol waren. De 800 studenten van de School of Architecture wisten niet van het bestaan van de bibliotheek en kwamen er nooit. Totdat de bibliotheek besloot dat alles mogelijk was. Studenten mochten werk exposeren, eten en drinken. Ze mogen zelfs hun verjaardag vieren in de bibliotheek.
Rondlopend in de bibliotheek doet het een beetje gedateerd aan maar het voelt reuze gezellig. Overal vind je studentenwerk en heel veel (architecten)lego. Er zijn ongeveer 50 studieplekken in het gebouw en de bibliotheek is van 10-16 uur open. Niet optimaal als je bedenkt dat de studio’s of werkplaatsen 24/7 open zijn. Best frustrerend voor de mensen die in de bibliotheek werken dat snap je. Ze hebben we een hele mooie link met het onderwijs bedacht en dat is de materialen bibliotheek. In de kelder vind je deze.
Nu zag ik al eens in Londen ook zo’n materialenbibliotheek en ik blijf er enthousiast over. Uit deze bibliotheek mogen studenten ook materialen lenen (de materialen zijn ook opgenomen in de catalogus) om te gebruiken in presentaties.
Met de veranderingen heeft de bibliotheek een plek gecreerd waar studenten maar ook docenten graag komen om elkaar te ontmoeten, om te werken en om geinspireerd te raken. Eigenlijk met weinig investeringen heeft deze bibliotheek zichzelf opnieuw uitgevonden en dat is heel mooi om te zien. Qua m2 is het geen grote bibliotheek maar als betekenis voor de student is deze bibliotheek inmens. Een supermooi voorbeeld van hoe het ook kan.
Meer foto’s van vandaag en de andere dagen vind je hier.