Vandaag was ik te gast bij de startbijeenkomst “Onderwijsrepository proeftuin”. De organisatie lag in handen van SURFnet en Kennisnet en vanwege een probleem met het verzenden van de uitnodiging was het aan het begin even onduidelijk hoeveel mensen er zouden komen. Toch viel het niet tegen, 25 personen van verschillende instellingen waren aanwezig. Blijkbaar was er vorige week ook al een zelfde bijeenkomst geweest met een iets mindere opkomst, maar volgens mij was de organisatie niet ontevreden. Het opzetten van een repository leeft in onderwijsland.
De 25 aanwezigen waren voornamelijk afkomstig van ROC’s, en hogescholen. Van de universiteiten waren alleen de TU Delft en de Universiteit Utrecht vertegenwoordigd.
De bijeenkomst begon met een inleidend praatje door de projectleider en een uitleg over de digitale content keten. Hierna vertelde Erik Saaman (SURFnet) iets over Fedora, de software die is gekozen om de repository mee in te richten en over de aan te bieden dienst. Ook legde hij uit hoe de verhouding tot Edurep en Lorenet is. Tot vandaag was mij dit namelijk niet geheel duidelijk. Waarom als HBO of universiteit aanhaken bij dit project als je ook kan aanhaken bij Lorenet? Het grote verschil is dat SURFnet/Kennisnet de onderwijsinstelling aanbiedt om de repository te onderhouden.
In de proeftuin heb je als onderwijsinstelling nog niet zo heel veel in te brengen. Het systeem staat voor iedereen open, door iedereen kan er dus in gezocht worden en bestanden worden gedownload. Er wordt in dit stadium geen workflow aangeboden en het bewerken van content binnen de repository is ook niet mogelijk (kan uiteraard wel door het check in/check out principe). De metadata die zal worden gebruikt is IEEE/LOM.
De keuze voor Fedora werd na mijn vraag over meer uitleg over het voortraject helder uitgelegd. Eind vorig jaar is er een workshop geweest (een bijeenkomst waar ik nooit iets over heb geschreven, merk ik nu ik er naar op zoek ga op mijn blog) waarna de UvA de lijst van wensen/eisen heeft gelegd naast de verschillende repositories die op de markt zijn. Fedora is het geworden omdat dit een open source systeem is.
Na Erik Saaman werd het concept PvA uitgedeeld en toegelicht door R. Bieleveld (Kennisnet). De organisaties die mee willen doen aan deze proef(tuin) kunnen dit de komende week kenbaar maken. Er is ruimte voor 6 mo instellingen en 2 ho instellingen. Bedenk wel dat het hier gaat om een proeftuin en dat SURFnet/Kennisnet wil onderzoeken of zij een repositorydienst moeten aanbieden. Het gaat dus in eerste instantie om dat onderzoek. En aangezien zij content nodig hebben worden onderwijsinstellingen gevraagd om mee te doen. Er wordt niet gesproken over geld of over uren die er door de instelling ingestopt moeten worden en het lijkt daardoor ietwat vrijblijvend. Aan de andere kant, als dit voor instellingen het zetje is om een repository op te zetten…
De dag werd afgesloten met een leuk cadeautje. Een “skype op een stickie” usbstick. En Willem maak je geen zorgen, jouw naam werd zeer duidelijk genoemd!!
Een interessante middag en een project dat ik zeker in de gaten ga houden.
One thought on “Onderwijsrepository proeftuin II”
Comments are closed.