De laatste sessie van dit symposium was de sessie van David Wiley over licenties. Een eyeopener!! Ik kan niet anders zeggen. Ik moet eerlijk toegeven, ik had er nog nooit zo over nagedacht.
Wat zei Wiley nu precies waardoor ik na ging denken.
Open source & open content worden vaak in een adem genoemd maar er is een verschil tussen. Toen voor OER een naam bedacht moest worden is voor open content gekozen omdat open source al bekend is en het dus eerder aanslaat bij mensen omdat het een bekend begrip is.
Open content gaat om de 4 R’s:
- reuse
- revise
- remix
- redistribute
Vervolgens gaat Wiley in op de verschillende CC-licenties en wie deze gebruikt.
CC-By-NC-SA
gebruikt door – MIT OCW, OU-UK
CC-By-SA
gebruikt door – Wikieducator, open textbook
GFDL
gebruikt door – Wikipedia, Wikiversity
De grootste groep gebruikers gebruikt de By-NC-SA variant.
Problemen bij Share Alike
Welke content je ook kiest, you can’t remix your material with the majority of other open content. Bijvoorbeeld content van Wikipedia en MIT samen gebruiken kan dus niet omdat je niet weet welke licentie je dan moet kiezen. En omdat je dit niet weet kun je het materiaal niet samen gebruiken in nieuwe content.
Het Non-Commercial onderdeel van de CC-licentie heeft volgens Wiley ook problemen. Eerst is er de het probleem dat je niet de vrijheid hebt om te doen wat je wilt doen, wanneer is het nu precies commercieel? Daarnaast is er het probleem dat niemand nu echt precies weet wat non-commercial inhoudt (zelfs de makers van de licentie niet).
En dan nog de problemen van de By. De By is manner specified – je moet dus omschrijven op bijvoorbeeld je blog hoe anderen je moeten citeren/gebruiken. Als je dit niet omschrijft hoeft degene die de content gebruikt nietde bron te noemen. Veel mensen specificeren niet, ik ook niet en dus is het voor iemand die mijn content gebruikt niet duidelijk hoe diegene moet bronvermelden.
Veel gebruikers zoeken niet uit hoe het precies zit met CC en gebruiken materiaal gewoon zonder na te denken. Hoe houd je dit tegen? Of hoe ondersteun je dit gedrag?
Twee woorden die Wiley de afgelopen week regelmatig heeft gezegd: Public domain? Yes, but…. Cross-jurisdictional problems… you can’t give this stuff away. In Europa kun je copyright niet weggeven. Public domain kan alleen als de rechten op de content verlopen zijn. Je kan ervoor kiezen om copyright niet uit te voeren maar dat is iets anders dan de content in Public Domain zetten. Binnen Europa zitten we aan de Bern-confentie vast. Wij kunnen dus ons copyright niet opgeven.
Geen presentatie, wel audio, hier te vinden.
Update (9 oktober) op de weblog van Wiley is nog meer te lezen over zijn idee voor een nieuwe licentie, met al veel reacties uit het veld.
Dit zijn interessante overwegingen. Dank voor je impressies. Enne..je komt toch ook naar het Edublogdinner: http://edublogdiner.wikispaces.com/
@ Wilfred,
graag gedaan! Ik kom zeker, moet me alleen nog even aanmelden. Zal ik meteen doen.
M.