Oracle Portal seminar

Op donderdag 20 januari 2005 bevond ik mij om 9.00 in Utrecht om het Oracle Portal Seminar bij te wonen. Samen met ongeveer 25 personen (voornamelijk mannen uiteraard) luisterde ik aandachtig naar datgene wat Oracle te vertellen had over de eigen portalsoftware. Een verkooppraatje dus.

Op zich niet oninteressant, ik heb me wel vermaakt. Maar er viel me wel het een en ander op. In het inleidende praatje vertelde iemand van Oracle dat veel onderwijsinstellingen een licentie hebben op de Oracle Portal maar dat weinigen deze licentie gebruiken omdat het te complex is om een goedwerkende/doordachte portal op te zetten. Nog geen uur later beschreef een andere medewerker van Oracle hoe eenvoudig het was om de portal te ontwikkelen en te onderhouden?.. Ja hoor, als het echt zo eenvoudig is waarom gebruikt dan niet heel onderwijzend Nederland deze portal? De weinige voorbeelden die ik ken zijn er nog lang niet, het is gewoon erg ingewikkeld om een portal in te richten en door te ontwikkelen. Daar hoef je je echt niet voor te schamen als onderwijsinstelling. Veel wachten daarom ook af en nemen de rol van volger aan. Degene die het wel aandurven vind ik stoer en wat mij betreft mogen die nog best fouten maken ook. Niet alles hoeft in dit stadium vlekkeloos te verlopen.
En als je als onderwijsinstelling het niet zelf wilt doen dan kun je Cumquat inhuren. Frank Welten liet ons weten wat Cumquat allemaal kan en gaf veel voorbeelden. Misschien een beetje teveel – ik had al vrij snel moeite om mijn aandacht er bij te houden.

Vanuit de zaal kreeg ik niet het idee dat er al veel instellingen daadwerkelijk aan het experimenteren zijn. Het lijkt er op dat veel instellingen zich nu aan het orienteren zijn op de verschillende mogelijkheden en dat over een jaar of twee de grote golf van portals over Nederland zal razen.

Ik ben er gewoon nog niet uit. Ik weet gewoon niet of het nu de juiste tijd is om te investeren in portalontwikkeling. Aan de ene kant denk ik van wel omdat je als instelling nu successen kunt behalen en studenten aan kan trekken. Aan de andere kant maak je jezelf kwetsbaar als veel van de voorgenomen ontwikkelingen niet doorgaan en de portal een stille dood sterft. En toch denk ik dat je niet ontkomt aan de innovatiedrang die in veel mensen schuilt en dat je dus als instelling wel mee moet gaan, ook al ga je misschien 10x onderuit voordat je er bent.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com