Rethinking the Library – Irene Veerman & Peter van Boheemen

Rethinking the Library – WUR – 21 februari 2008 – Irene Veerman (informatiespecialist)

Ik kwam iets te laat binnen om de opening mee te kunnen maken. Maar gelukkig had WoW!ter een plaatsje voor de aanwezige bloggers gereserveerd dus kun ik achterin de zaal plaatsnemen. Wouter mailde mij gister om mij te waarschuwen dat er geen wifi aanwezig is en dat ik een kabel mee moest nemen. Charmant ouderwets in een nieuw gebouw.

Vandaag ben ik te gast in Wageningen. In het nieuwe Forumgebouw. Voor het openingscongres van de bibliotheek van de Wageningen UR.

Irene Veerman neemt na de opening van Dick van Zaane (bibliothecarus WUR) het woord en spreekt over de digitale bibliotheek. Uiteraard duikt zij hiervoor eerst de geschiedenis in, maar springt gelukkig vrij snel over naar de tegenwoordige tijd. En de bibliotheek van Wageningen UR heeft een Desktop Library ingericht (oftewel de website van de bibliotheek).

De inrichting van de Desktop Library:

  • geen scheiding tussen papier en digitaal
  • zo veel mogelijk links tussen bibliografische records en full text
  • voortaal Engels
  • geen scheiding tussen gesloten en open bronnen

Na een aantal revisies ziet de Desktop Library er nu zo uit:

wurdesktop.png

Na de uitleg over de Desktop Library gaat Veerman in op de portals die bij deze universiteitsbibliotheek onderhouden worden door de informatiespecialisten. Het is zelfs sinds kort mogelijk om met de informatiespecialisten chatten via Meebo. Ook legt zij kort uit hoe de My Library werkt.

Peter van Boheemen neemt na Irene Veerman het woord over om te praten over de techniek achter de Digital Library. Bij de keuze van componenten wordt zo veel mogelijk gebruik van open source en open standaarden. Peter duikt in zijn presentatie erg de techniek in en de moeilijke termen vliegen door de zaal. Zelfs voor mensen die uit de bibliotheekwereld komen is dit gedeelte van de presentatie niet gemakkelijk te volgen.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com