Rethinking the Library – Leo Waaijers

Rethinking the Library – WUR – 21 februari 2008 – Leo Waaijers – De bibliotheek als uitgever?

De afbeelding van de Research life cycle heb ik al op een eerder moment gezien, maar het blijft een mooi helder en duidelijk beeld.

Ieder product kent een eigen systeem van kwaliteitscontrole. Soms is de organisatie van de kwaliteitscontrole belegd bij derden, denk aan uitgevers. Waaijers beperkt zijn verhaal tot artikelen en het kwaliteitscontroleproces. Het begint bij de preprint en de review. Daarna het publiceren en de verspreiding. Tot zover niets nieuws.

Klein testje tussendoor om de kennis in de zaal te checken. Stamcellen fraude zaak wie kent het niet? Wie was de auteur, de universiteit, de naam van het tijdschrift, de uitgever, de reviewers? Maar wie is er nu verantwoordelijk?

Copyright
Waaijers legt uit hoe SHERPA/RoMEO werkt. Op de website van SHERPA/RoMEO vind je per uitgever de rechten die je als auteur hebt en hoe “open” deze uitgevers zijn. Ondergebracht in kleuren, met goud voor de open access tijdschriften en wit voor de uitgevers die niets toestaan.
Schrijvers en hun instituten willen hun artikelen graag gepubliceerd hebben in een tijdschift dat een hoge impact heeft. Dit levert namelijk geld op voor het onderzoek en carrieremogelijkheden voor de auteur. Aan de andere kant willen de auteur en de schrijver breed gebruikt en breed uitgespreid worden (bijvoorbeeld cv’s, onderwijs).

Wat gaan wij hier aan doen?
– grote commerciele uitgevers doen niets, nemen geen initiatief voor verandering
– schrijvers laten zich horen, massale ondertekening van petities die beleid voor open access bevorderen
-onderzoekers pikken dit nu ook op en ondernemen actie
– Nederlandse politiek neemt duidelijk open access standpunt in

Waar staat de bibliotheek?
Bibliotheek is goed in infrastructuur maar niet in kwaliteit van beoordelingsproces of ben je als bibliotheek medereviewer?

2 thoughts on “Rethinking the Library – Leo Waaijers”

  1. @ Krekel,

    dank je wel voor de aanvulling. Zat jij ook in de zaal in Wageningen vandaag?

    M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com