SURF Onderwijsdagen 2005 – dag 2

Vandaag was een korte dag. Gelukkig maar want na gister was ik al aardig murw geworden. Op een gegeven moment neem je gewoon geen informatie meer op, heb je de informatiemarkt al 4x rond gelopen en wil je eigenlijk wel gewoon weer aan het werk. Al was het alleen maar om alle opgedane indrukken ergens op te slaan – op een plaats buiten je geheugen.Vandaag zag er als volgt uit:

  Het is lang geleden dat ik een presentatie heb gehoord die niet werd ondersteund door een powerpoint – al dan niet met zinnige sheets. Clifford Lynch deed het op de ouderwetse manier, gewoon vertellen, af en toe op zijn notities kijken, maar vooral vertellen wat hij weet over het onderwerp Digital Libraries.

  Voor het begrip Digital Library bestaat geen standaard omschrijving. Wat veelal componenten van een Digital Library zijn, zijn interactie en community. Het feit dat bibliotheken collecties digitaal aanbieden maakt het volgens Lynch nog geen Digital Library. Een repository is dus ook geen Digital Library want er is geen interactie binnen een repository. Lynch gaf veel dingen om over na te denken zoals:

  • over een paar jaar is het mogelijk om je Personal Digital Library op een laptop of i-pod te vervoeren. Is dit een reden om kinderen voor de verjaardag een laptop met een Digitale Bibliotheek er op als cadeau te geven?
  • repositories moeten gevuld worden met materiaal van de faculteiten en niet met materiaal van de bibliotheek
  • als je bent afgestudeerd heb je geen toegang meer tot de bestanden van de bibliotheek of werk dat je hebt opgeslagen in de Digitale Leeromgeving, hier moet een oplossing voor gezocht worden en ligt een uitdaging voor de toekomst
  • tussen bibliotheken en games gaapt een grote kloof. Games maken geen gebruik van bibliotheekmateriaal omdat zij niet weten hoe of het is te tijdrovend om dit materiaal te gebruiken. Het is een uitdaging om deze kloof te dichten

   Clifford Lynch is directeur van de Coalition for Networked Information (CNI). Presentaties en interviews zijn online te lezen maar ook een lijst met publikaties is op de website van CNI terug te vinden.

   WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com