SURF Onderwijsdagen 2005

De eerste dag zit er op. Ik heb veel dingen gehoord, soms wat nieuws, soms een bevestiging van wat ik al wist. Toch was het een indrukwekkende dag. Het begon vroeg. Om half 8 fietste ik door de regen naar het station van Rotterdam. Gelukkig geen vertragingen met de trein zodat ik mij ruim op tijd bij de inschrijfstand in de Beatrixhal in Utrecht kon melden. En vanaf dat moment zag mijn dag er als volgt uit:

 • 9.30-12.30 Preconferentie: Cultural Filtering of Online Content
 • 12.30-13.30 Lunch
 • 13.30-14.00 Opening SURF Onderwijsdagen 2005 door Ad Scheepbouwer (KPN)
 • 14.00-15.00 Keynote: Engage me or Enrage me door Marc Prensky
 • 15.00-15.45 Van Massamedia naar User Generated Content – Habbo Hotel
 • 16.30-17.15 Computer Supported Collaborative Learning, possibilities and pitfalls
  Op de weg terug naar huis reden er geen treinen tussen Gouda en Rotterdam, ik moest dus via Den Haag en was daarom pas om 20.00 uur thuis.

  Preconferentie: Cultural Filtering of Online Content
  Tijdens deze preconferentie werd door drie personen een korte presentatie van een half uur gegeven. Sylvia van de Bunt-Klokhuis (Vrije Universiteit) gaf een korte inleiding op het thema van filtering en legde uit dat er een zestal filters bestaan. Van deze filters zijn er drie pre-internetfilters (perception of the world, knowlegde & value, information (not available on the internet) filters). De overige drie internetfilters zijn: search & sorting out, legal & language en suveillance filters. Henrik Hansson (Universiteit Stockholm) gaf uitleg over wat er precies gefilterd wordt. De getallen vlogen ons om de oren. Hierna volgende nog enkele trends waarbij de uitgeverswereld (die met hoge licentiekosten veel bibliotheken in een lastige positie manoeuvreren) er nog even van langs kreeg. Maria Giaoutzi (National Technical University Athens) gaf praktische voorbeelden (portals) en de uitslag van een onderzoek waarvan de duidelijkste conclusie was dat studenten geen filtering willen, instituten wel en docenten hebben een mening die hier middenin zit.Na de pauze was er ruimte voor een hands-on sessie. We kregen de opdracht om te zoeken in verschillende zoekmachines en uitkomsten met elkaar te vergelijken. Het werd niet helemaal duidelijk hoe dit past binnen het onderzoek naar filtering. Uiteraard passen de zoekmachines filters toe en moet je hier als gebruiker bewust van zijn. Maar wordt er in de hele wereld geen filter toegepast? Als ik televisie kijk, kijk ik ook naar beelden die op verschillende manieren gefilterd zijn. Hetzelfde geldt voor internet en ik denk dat het belangrijk is dat men zich hier bewust van is. Het is jammer dat de sprekers niet meer hebben verteld over het project en de uitkomsten die zij verwachten (het project loopt namelijk aan het eind van 2005 af).

  Meer info: www.filternetwork.org
  Morgen meer!

One thought on “SURF Onderwijsdagen 2005”

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com