Themamiddag Collegerama

Gistermiddag schoof ik aan bij een themamiddag Collegerama in de Aula van de TU Delft. Er waren ongeveer 150 mensen aanwezig van verschillende opleidingen, maar ook vanuit het bedrijfsleven.

De keynote was van Theo Huibers. Wat kwam die man mij bekend voor. Totdat hij vertelde over zijn boek Wakker worden en ineens wist ik het weer, hij was ook bij de IP-dag vorig jaar. Hij vertelde over zoeken, over scharrelkennis en over samenwerken.

De tweede keynote was van Wim Veen en ging over de Homozappienz. Zijn presentatie was gecentreerd rondom het thema Digitale Me en Digitale We en ging onder andere over online identiteiten. Is de online identiteit een extensie van het fysieke bestaan? Kantelt de wereld van 2d naar 3d?
Volgens Veen gaat het allang niet meer over de inhoud maar over de communicatie over de inhoud. Onderwijs ziet hij dus als het organiseren van communicatie. En met dat soort uitspraken maak je geen vrienden als er veel docenten in de zaal zitten.

Values in a creative age (oftewel welke waarden zijn nu belangrijk):

 • expression of self
 • personalizing (my environment)
 • winning by sharing
 • peers as reference
 • power to the user

Een interessante presentatie die nog interessanter werd toen Veen zei dat bibliotheken de hubs in de netwerken zijn.

Hierna was het tijd om iets te horen over datgene waar ik voor was gekomen, Collegerama, hoe het werkt en wie het regelt. G.J.M. Koper (TU-docent die Collegerama vorig jaar gebruikte) kon erg enthousiast en grappig vertellen over zijn ervaringen.

Helaas heb ik de laatste twee presentaties moeten missen (en ook de borrel) omdat er in de tijd zo ontzettend uitgelopen was. Ik vind dat altijd erg jammer en ik begrijp ook niet waarom een voorzitter/organisator niet beter ingrijpt zodat iedereen alles kan horen en mensen niet halverwege presentaties de zaal uitlopen.

Ik ga ervan uit dat ook deze themamiddag met Collegerama is opgenomen en binnenkort te vinden zal zijn op de website.

2 thoughts on “Themamiddag Collegerama”

 1. Hallo Moqub,

  Jammer dat je de laatste 2 sprekers hebt moeten missen.
  Ook ben ik wel nieuwsgierig naar jouw mening, Vond je het interessant?
  De sessie uit laten lopen of op tijd afkappen is altijd weer een moeilijke keuze. Als de spreker goed is, maar nog even nodig heeft om af te ronden, het publiek ook nog geboeid luistert dan mag je de tijd even gunnen. Overigens was het einde om 16.30 uur gepland en stopten wij 10 minuten overtijd. Valt mee, toch?

 2. @ Leon,

  ik vond het jammer dat er niet meer sessies over Collegerama gingen en wat het kan doen in het onderwijs (eventueel met conclusies of het wel of niet werkt, hoe studenten het vinden, enquetegegevens). Ik snapte niet helemaal waarom de twee studenten waren gevraagd om een presentatie te geven over de studiereis die zij hadden gemaakt. Je zegt nu dat er maar 10 minuten uitloop was, maar als je in een sessie zit weet je niet hoe lang het nog duurt en ik schatte in dat het langer zou duren en dus ben ik weggegaan. Terwijl borrels naar mijn idee altijd erg goed zijn om te netwerken. Jammer dus dat ik daar niet bij kon zijn.

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com