Vrouwen van Picasso

Het toneelseizoen is weer begonnen en vanavond was het tijd voor toneel. Ik heb gekeken naar Vrouwen van Picasso (Brian McAvera), gespeeld door Will van Kralingen.

Zoals de titel al zegt gaat het toneelstuk over de vrouwen van Picasso, drie in dit geval: Fernande Olivier (1904-1912), Gaby Lespinasse (1915-1917) en Jacqueline Rogue (1953-1973). Alledrie deze vrouwen speelden een belangrijke rol in het leven van de schilder, alledrie zijn zij buiten de geschiedenis gelaten. Tot de jaren ´80 had bijvoorbeeld nog niemand van Gaby Lespinasse gehoord, totdat kunsthistoricus Douglas Cooper over haar schreef en de wereld liet weten dat zij de eerste vrouw was die door Picasso ten huwelijk was gevraagd. Een aanbod dat zij heeft geweigerd.

In de monologen die Will van Kralingen houdt, spreekt zij namens de vrouwen die inmiddels zijn overleden. Uit hun naam geeft zij de versies van de verhalen van de vrouwen en hun leven met Picasso. Soms kritisch en hard, soms humoristisch of teleurgesteld. Bijna alledrie de vrouwen zijn door Picasso op het doek vereeuwigd, zoals in het beroemde schilderij Les Demoiselles D´Avignon.
Veel kunstenaars en schrijvers krijgen in de verschillende verhalen een rol, zo ook Gertrude Stein die veel werken kocht van (beginnend) kunstenaars in het Parijs aan het begin van de 20e eeuw.

Will van Kralingen is op een bijna geheel donker toneel gekleed in wit als een engel. De enige afleiding wordt gevormd door de beelden die op de achterwand worden geprojecteerd. Beelden van bomen en van Picasso. Intrigerend en bijzonder. Voor hen die iets hebben met kunst zeker de moeite waard om te gaan bekijken. De komende maanden is deze voorstelling in verschillende theaters in Nederland te zien.

Bron: flyer uitgedeeld voor de toneelvoorstelling & www.impresariaatwallis.nl

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com