Toen ik een artikel las over Filtrbox moest ik meteen denken aan Martijn Aslander en zijn verhaal over zijn gebruik van Yahoo Pipes. Wat Martijn namelijk doet is Yahoo Pipes gebruiken om de content die aanwezig is en voldoet aan bepaalde zoektermen filteren. En dat is nu net wat Filtrbox ook doet. Ik heb mij nog niet echt verdiept in Yahoo Pipes dus kan ik de twee niet echt met elkaar vergelijken. Maar dit is wat Filtrbox doet.
Na het aanmelden kom je terecht op het dashboard.
Filtrbox laat je, zoals gezegd, op een eenvoudige manier bronnen doorzoeken met behulp van filters. Eerst maar een zoekterm invoeren waar op gezocht moet worden. Ik kies voor library. Een lekker brede term omdat er anders weinig te filteren valt.
In het midden van het scherm komen de zoekresultaten. Links een veld met gerelateerde termen die ik kan oppakken en laten vallen in de box AND of NOT. Op deze manier kan ik mijn zoekvraag verfijnen. Zodra mijn zoekvraag naar wens is bewaar ik deze. Ik kan in de accountpagina aangeven of ik wil dat het systeem ook twitter en friendfeed doorzoekt, of specifieke rssfeeds opgeven die ook doorzocht mogen worden. Van de bewaarde filters wordt dagelijks een mail verzonden naar mijn emailadres. Verschillende filters kan ik bewaren in groepen om het overzichtelijk te houden.
Tijdens het lezen van de resultaten kan ik het systeem zo instellen dat er alleen gezocht wordt naar artikelen met een bepaalde ranking of binnen bepaalde data (zeg artikelen van een week oud). Ook kan ik zoeken in mainstream of blogsphere aan of uit zetten. Naast het aanmaken van filters kan ik de filters ook analyseren.
Filtrbox is gratis voor 1 gebruiker die niet meer dan 5 filters wil gebruiken en die het niet erg vindt dat zijn zoekresultaten maximaal 15 dagen oud zijn. Wil je meer dan moet je betalen, $20 voor een pro-account. Misschien is dit wel het enige waar Yahoo Pipes een voordeel heeft. Yahoo Pipes is gratis.
Met dank aan: WebWorkerDaily