Uitproberen: Boolify

Boolify is een zoektool die Boleaans zoeken eenvoudig en inzichtelijk maakt. Door middel van puzzelstukjes bouw je de zoekvraag op, geholpen door Boolify.

Ik sleep het groene puzzelstukje naar het gedeelte (zoekvenster) eronder en krijg een popup waar ik een zoekterm in kan voeren. Ik kies voor library. Daarna sleep ik een blauw puzzelstukje (and) en omdat Boolify weet dat er nu weer een zoekterm moet komen krijg ik weer een popup. Om mijn zoekvraag af te maken sleep ik ook nog een oranje puzzelstukje in het zoekvenster. Mijn zoekvraag is nu LIBRARY AND MARKETING OR PUBLIC RELATIONS.

Onder het zoekvenster zie ik direct de zoekresultaten van Google verschijnen. Als ik een van de puzzelstukje uit mijn zoekvraag sleep en in de prullenbak laat vallen worden de zoekresultaten aangepast. Ik kan de zoekvraag nog specificeren door alleen het web af te zoeken, in nieuws te kijken of afbeeldingen te vinden (3 knoppen links in het beeld).

Boleaans zoeken kan gewoon met Google, daar heb je Boolify niet voor nodig. Toch weten heel veel mensen niet dat Google die mogelijkheden biedt en is het soms moeilijk om een zoekvraag met and, or en not samen te stellen. Boolify helpt hierbij op een eenvoudige en speelse manier.

4 thoughts on “Uitproberen: Boolify”

 1. @Moqub,
  Het leek me een leuke tool dus ik ben er eens mee gaan spelen. Maar ik vind het uiteindelijk best verwarrend: wat mag nu wel en wat niet achter elkaar. En nog meer: welke begrippen horen nu bij elkaar? Ik gebruik zelf in een search graag haakjes om aan te geven wat bij elkaar hoort, bijv. (“primair onderwijs” OR basisonderwijs). Die mogelijkheid mis ik hier en in de ‘vertaling’ van puzzelstukjes naar een een search komt dat ook niet terug. Of heb ik niet goed gekeken?

 2. @ Margreet,

  ik heb ook nog even een complexere vraag opgebouwd. Als je wilt beginnen met AND of OR dan zegt Boolify dat dat niet mag, dat je met een groene moet beginnen en dan gebruik kan maken van de puzzelstukjes die daaraan passen. Volgens mij kun je gewoon “term” in de zoekbalk zetten van een groen stukje. Ik deed “primair onderwijs” OR basisonderwijs AND onderwijs met daarachter een NOT en toen heeft Boolify een AND voor het NOT stukje gezet (snap nog niet zo goed waarom). De vertaling van de puzzelstukjes komt terug in de zoekgeschiedenis. Maar je hebt gelijk, een uitleg van de zoekvraag nog voor de resultaten zou fijn geweest zijn. Daar leer je tenslotte weer van.

  M.

 3. @Moqub,
  Het is inderdaad wel te ondervangen, maar handig vind ik het niet. En wat me ook verbaast is het verschil in het aantal treffers. Heb jij enig idee wat daarvan de oorzaak is? Wordt de index van Google.com gebruikt of een locale index??

 4. @ Margreet,

  wat betreft de treffers weet ik het antwoord ook niet. Op zich vind ik het idee van de puzzelstukje wel origineel. Het visualiseert toch beter dan het met woorden uitleggen. Dus als idee vind ik het zeker bruikbaar. Het heeft alleen nog op detailniveau wat aandacht nodig.

  M.

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com