De link zat al een poosje in mijn deliciouslijst te wachten om eens opgemerkt te worden. Bij de opschoonactie van vandaag is het dan zover. Ik neem een kijkje bij TinEye, de omgekeerde zoekmachine voor afbeeldingen. Om te zien waar afbeeldingen gebruikt worden kun je de afbeelding bij TinEye uploaden (of de link waar de afbeelding staat geven) en TinEye zoekt uit waar het oorspronkelijke beeld vandaan komt, hoe het wordt gebruikt, hoe het is aangepast en waar je afbeeldingen kan vinden met een hogere resolutie. TinEye is hiermee de eerste zoekmachine voor het web die afbeeldingen gebruikt ter indentificatie in plaats van trefwoorden.
Ik neem de proef op de som en probeer eerst een aantal foto’s die ik zelf heb gemaakt. Geen resultaat is het gevolg. Ik moet dus een afbeelding kiezen waarvan ik weet dat deze hergebruikt wordt. Ik neem een afbeelding van een schilderij van Waterhouse die ik vind op een blog van een voor mij onbekend persoon. Ik knip en plak de url in de zoekbalk en dit is het resultaat:
32 hits op dezelfde afbeelding, met de url van waar deze te vinden is. Soms is de kleur van de afbeelding aangepast of is de afbeelding opgenomen in een tekstveld maar dat maakt niet uit, TinEye vindt hem. Boven in de zoekresultaten verschijnen de afbeeldingen met de meeste gelijkenis, des te minder de afbeelding lijkt des te lager deze in de resultaten terug komt.
Nog handiger is het om de plugin te downloaden zodat je met een klik op de rechtermuisknop een zoekactie voor een afbeelding kan starten. Momenteel doorzoekt TinEye 1,013,140,121 afbeeldingen die op het web staan, maar elke dag komen hier meer afbeelding bij.
Om gebruik te kunnen maken van TinEye moet je je registreren (gratis) maar wat mij betreft is dat de moeite waard. Zeker als je het idee hebt dat jouw afbeeldingen wel eens ergens oneigenlijk gebruikt worden. Even zoeken met TinEye en je weet het zeker.